9 Οκτώβριος 2014, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Κωνσταντινούπολη: Ολονύκτιες συγκρούσεις κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας

  • Κωνσταντινούπολη: Ολονύκτιες συγκρούσεις κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας

Στους 21 ανέρχονται οι νεκροί στην Τουρκία. Στρατιωτικές μονάδες περιπολούν στους δρόμους καθώς μαίνονται τα επεισόδια.

Στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν από χθες σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης μετά επεισόδια που μαίνονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την προέλαση των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας.

Η Τουρκία ήδη μετράει 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στις συμπλοκές των δυνάμεων ασφαλείας με τους κούρδους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει έμπρακτα τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο Κομπανί ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος».

Προς το παρόν η Άγκυρα έχει ανοίξει τα σύνορά της σε περίπου 180.000 Κούρδους πρόσφυγες, σε στρατιωτικό όμως επίπεδο τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Το Κομπανί βρίσκεται ακριβώς στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία και ο μικρός διάδρομος προς την Τουρκία είναι η μοναδική επαφή των πολιορκημένων από τους τζιχαντιστές Κούρδων.

Από την εποχή του Εβρέν

Χθες η τουρκική κυβέρνηση έβγαλε στη συνοικία Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης στρατιωτικές δυνάμεις της Χωροφυλακής, ενισχυμένες από βαριά τεθωρακισμένα οχήματα. Είναι η πρώτη φορά από το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν τη δεκαετία του ’80, που στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για τη διαφύλαξη της τάξης.

Στρατοκρατείται και το Ντιγιαρμπακίρ

Τη νύχτα στρατιώτες είχαν ήδη αναπτυχθεί στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την πόλη με τον μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό, στην οποία έχουν καταγραφεί δέκα θάνατοι. Στην πόλη σημειώθηκαν οι πλέον βίαιες ταραχές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συγκρούσεις δεν περιορίστηκαν μόνο μεταξύ των Κούρδων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά έλαβαν χώρα και μεταξύ των Κούρδων και μελών τη ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμοπλάχ», η οποία σημειωτέον δεν έχει σχέση με τη σιιτική ομώνυμη οργάνωση του Λιβάνου και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό κράτος κατά Κούρδων αντιφρονούντων.

Κατέστρεψαν την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, μέχρι τις πρωινές ώρες σποραδικά πυρά ακούγονταν από διάφορες συνοικίες του Ντιγιαρμπακίρ. Οι διαδηλωτές, μέλη του ΡΚΚ, κατέστρεψαν μεταξύ άλλων και την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρισκόταν στην φοιτητική εστία της πόλης, γεγονός πρωτόγνωρο και με ιδιαίτερο συμβολισμό όσον αφορά την προσβολή του κύρους του τουρκικού κράτους.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους και στις πόλεις Μπάτμαν και Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr