7 Οκτώβριος 2014, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Σκάνδαλο με δωρεές Ελλήνων ομογενών που πήγαιναν ερήμην τους στη Χρυσή Αυγή!

  • Σκάνδαλο με δωρεές Ελλήνων ομογενών που πήγαιναν ερήμην τους στη Χρυσή Αυγή!

Ανυποψίαστοι ομογενείς στην Αυστραλία έκαναν χρηματικές δωρεές για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους στην Ελλάδα αλλά τα λεφτά πήγαιναν σε παρακλάδι της Χρυσής Αυγής.

Στη Βουλή της Βικτώριας στην Αυστραλία πάει το θέμα της οργάνωσης Voithame Tin Ellada (VTE) που όπως αποκαλύφθηκε συνδέεται με την Χρυσή Αυγή και δεν αποτελεί παρά κατ’ όνομα φιλανθρωπική οργάνωση «βιτρίνα» μέσω της οποίας χρηματοδοτεί τη λειτουργία της. 

Την αποκάλυψη έκανε πριν από μερικές ο Guardian με αφορμή τις πληροφορίες περί συγκέντρωσης χρημάτων και ρούχων, κατά κύριο λόγο στη Μελβούρνη, και την αποστολή (;) τους στην Ελλάδα. Αναζητώντας τη διαδρομή των χρημάτων, η εφημερίδα εντόπισε τη σχέση της VTE με την Χρυσή Αυγή, γεγονός που επιβεβαίωσε στη βρετανική εφημερίδα και ο εκπρόσωπος της Χ.Α στην Αυστραλία, Ιγνάτιος Γαβριηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι δωρεές πηγαίνουν στην Ελλάδα και σε ανθρώπους που μπορούν να αποδείξουν την ελληνική τους καταγωγή. 

Εξάλλου, στο προφίλ της οργάνωσης στο Facebook –το οποίο δεν λειτουργεί πλέον- μπορούσε να δει κανείς εθελοντές της να φορούν μπλουζάκια με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής, κάτι για το οποίο όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, οι Έλληνες της Αυστραλίας δεν είχαν ιδέα.

Η VTE, που σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτών της Βικτώρια δεν είναι καταχωρημένη επισήμως ως φιλανθρωπική οργάνωση, έχει προγραμματίσει μεγάλη εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων ενόψει των Χριστουγέννων, ζητώντας μάλιστα από τους ομογενείς να καταθέσουν τις προσφορές τους στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. 

Την εκδήλωση προσπαθούν να ματαιώσουν πολλά εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας, ανάμεσά τους και ο βουλευτής των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Πολυπολιτισμού, Νικόλας Κότσιρας. Όπως μάλιστα δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, θα φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής γιατί θέλει να ερευνηθεί διεξοδικά η λειτουργία της «φιλανθρωπικής οργάνωσης». Η πρόθεση του βουλευτή να πάει την υπόθεση στη Βουλή, εξόργισε τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία, που μέσω του SBS αφού είπε πως οι έρανοι έχουν σταματήσει, προειδοποίησε τον Κότσιρα ότι "στο μέλλον μπορεί να εκδιωχθεί από την Ελλάδα".

Ο εκπρόσωπος της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Μελβούρνης, Άλεξ Κακαφίκας από την πλευρά του είπε ότι ενώ κατανοεί το κίνητρο της ελληνικής κοινότητας να κάνει δωρεές, «δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα χρήματα που δόθηκαν ή τα αγαθά θα πάνε εκεί που ισχυρίζεται η οργάνωση». 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας με ανακοίνωσή της εκφράζει την οργή της που τα συγκεντρωθέντα «θα μοιραστούν επιλεκτικά με βάση την καταγωγή» και υπογραμμίζει «οι παράνομες οντότητες που λειτουργούν με τον μανδύα της φιλανθρωπίας δεν είναι αποδεκτές στην πολυπολιτισμική κοινωνία μας».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Νέο Κόσμο, Guardian