7 Οκτώβριος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Απολίθωμα γιγαντιαίας αρκούδας τριών εκατ. ετών βρέθηκε στα Γρεβενά

  • Απολίθωμα γιγαντιαίας αρκούδας τριών εκατ. ετών βρέθηκε στα Γρεβενά

Τι ανακοινώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
 
Γιγαντιαία αρκούδα ζούσε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια στα Γρεβενά, όπου το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό για την ανάπτυξη τέτοιων, τεράστιων σε μέγεθος, μορφών.

Άλλωστε, στη Μηλιά Γρεβενών έχουν βρεθεί και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου (5,02 μ.) του μαστόδοντα Mammut borsoni, που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Τσουκαλά, η οποία μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το επιστημονικό όνομα της γιγαντιαίας αρκούδας που ζούσε στην περιοχή είναι αγριοθήριο (Agriotherium).

Η Ευαγγελία Τσουκαλά αναφέρθηκε στην ανακάλυψη μίας φτέρνας από τον αριστερό ταρσό μιας γιγαντιαίας αρκούδας 3.000.000 ετών που βρέθηκε στην περιοχή.

Νεογιλοί και κυνόδοντες της γιγαντιαίας αρκούδας που ζούσε στα Γρεβενά.

«Ενδεικτικό του μεγέθους του ζώου είναι ότι η φτέρνα του που βρέθηκε είναι κατά 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μιας μεγάλης καφέ αρκούδας» επισήμανε η καθηγήτρια, συμπληρώνοντας ότι με την ανασκαφή το αγριοθήριο εντοπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Όπως προέκυψε από τις επιστημονικές μελέτες, το συγκεκριμένο ζώο έζησε μαζί με τη μικρότερη αρχαϊκή αρκούδα (Ursus etruscus, κοινή προγονική μορφή της αρκούδας των σπηλαίων και της καφετιάς αρκούδας 1,5 εκατ. χρόνια πριν) σε συνθήκες περιβάλλοντος πυκνής βλάστησης και πολλών νερών, με μεγαλύτερη θερμοκρασία από τη σημερινή.

Στην ομιλία της η καθηγήτρια συνέδεσε τις λαϊκές ονομασίες «δρακοσπηλιές» ή «δρακότρυπες», που αφορούν σπήλαια ανά την Ελλάδα, στην εξωτερική εμφάνιση των αρκούδων των σπηλαίων που είχαν έντονο προφίλ εξαιτίας των εξογκωμένων μετωπικών οστών. «Ο άνθρωπος συνέδεσε την παρουσία του μέσα στα σπήλαια με την παρουσία των αρκούδων, που του φαίνονταν σαν δράκοι», διευκρίνισε.

Κεντρική φωτό: Η φτέρνα της γιγαντιαίας αρκούδας που ζούσε στα Γρεβενά είναι κατά 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μιας μεγάλης καφέ αρκούδας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ