7 Οκτώβριος 2014, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Περιστέρη: Σπουδαίο πρόσωπο στον μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης

  • Περιστέρη: Σπουδαίο πρόσωπο στον μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης

Ένοικος είναι ο Ηφαιστίωνας, επαναλαμβάνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

Μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, ένας σημαντικός στρατηγός εκτιμά ότι αναπαύεται στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη. Όμως παρά την εκτίμησή της λέει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες για να μάθουμε την αλήθεια. 

«Εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δε τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε» είπε η Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή του Mega. Σε κάθε περίπτωση όμως είπε ότι πρόκειται για ένα μνημείο που κάνει πραγματικά περήφανους όλους τους Έλληνες.

«Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάπως οικουμενικά θα έλεγα, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε τόσο στους άλλους τάφους. Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε, είναι μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο» εξήγησε.

Η Κατερίνα Περιστέρη εξέφρασε την πικρία της για τις επικρίσεις που δέχθηκε από συναδέλφους της αρχαιολόγους, ενώ εξήγησε ότι η ενημέρωση του Τύπου γίνεται έτσι ώστε να μεταφέρεται σωστά στο κοινό τι ακριβώς συμβαίνει στην Αμφίπολη.

Στην Ανατροπή μίλησε και ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης. Ο καθηγητής επανέλαβε την πεποίθησή του ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την άποψή του, μεταξύ άλλων την στηρίζει και στο ότι ένα από τα στοιχεία που μαρτυρά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου είναι οι Καρυάτιδες, οι οποίες όπως υποστήριξε, παραπέμπουν στον τόπο καταγωγής του Ηφαιστίωνα, την Αθήνα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr