7 Οκτώβριος 2014, 09:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

ΗΠΑ: Δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

  • ΗΠΑ: Δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Ζήτησαν ηρεμία και αποφυγή των δραστηριοτήτων που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Το αυτονόητο για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ λένε οι ΗΠΑ, δηλαδή ότι η Κύπρος προφανώς και έχει δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκη, όταν ρωτήθηκε εάν έχει «οποιαδήποτε σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις προσπάθειες για να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» πρόσθεσε η ομογενής αξιωματούχος.

Παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. 

Μάλιστα, χαρακτήρισε σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σχολιάζοντας την επισήμανση των δημοσιογράφων ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου» και για αυτό «στη Λευκωσία θεωρούν αυτή την πράξη ως ακόμη μια εισβολή».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ