6 Οκτώβριος 2014, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων νέα «Αμφίπολη»; (βίντεο)

  • Το ναυάγιο των Αντικυθήρων νέα «Αμφίπολη»; (βίντεο)

Η νέα ερευνητική αποστολή στο βυθισμένο πλοίο που έδωσε τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» αναμένεται να φέρει… λαβράκια στην επιφάνεια! 

Έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο, όχι μόνο γιατί έφερε στην επιφάνεια τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», ένα εξαιρετικό εύρημα για την ιστορία της επιστήμης, αλλά για την πληθώρα των ευρημάτων που βρίσκονται ακόμα στο βυθό. 

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο εξαιτίας της νέας ερευνητικής αποστολής που ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου. Αν και το υπουργείο Πολιτισμού απαγόρευσε κάθε ανακοίνωση μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες με ονομασία «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», εντούτοις όπως λέει στο Βήμα της Κυριακής η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων «οι ανιχνευτές μετάλλων έχουν χτυπήσει κόκκινο».


Αμοντάριστα πλάνα που τραβήχτηκαν από τον Φιλ Σορτ σε βάθος 45 μέτρων στο βυθό του ναυαγίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φως έχει έρθει ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και συστάδες αμφορέων. Η πληθώρα των ευρημάτων δεν προκαλεί έκπληξη στους αρχαιολόγους καθώς το πλοίο που ναυάγησε στην περιοχή των Αντικυθήρων μετέφερε στη Ρώμη, προκειμένου να διακοσμηθούν επαύλεις πολύτιμα έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεί. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, το δόρυ που εντοπίστηκε δεν συνδέεται με κάποιον από τους ήδη γνωστούς θησαυρούς του ναυαγίου που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό σημαίνει ότι ανήκει σε κάποιο άλλο άγαλμα που αναζητείται στον βυθό. 


Το Sirius είναι ένα υποβρύχιο ρομπότ που ανήκει στο Αυστραλιανό Κέντρο Ρομποτικής. Χρησιμοποιήθηκε για να δώσει τρισδιάστατους ψηφιακούς χάρτες του ναυαγίου. 

Αναφορικά με τις συστάδες των αμφορέων οι Αμερικανοί που συμμετέχουν στην έρευνα πιστεύουν ότι προέρχονται από ένα δεύτερο πλοίο που ναυάγησε στην ίδια περιοχή. Αντίθετα η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι προέρχονται από το μεγάλο ναυάγιο που το 1976 ερεύνησε και ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστώ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» πραγματοποιείται υπό την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, παραχώρησε την θαλαμηγό «Γλάρος» που επίσης μετέχει στις έρευνες. Αυτή τη φορά στην υπηρεσία της αρχαιολογίας είναι και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις καταδυτικές στολές. Το «Exosuit» που μοιάζει με διαστημική στολή κατασκευάστηκε στον Καναδά και επιτρέπει στους δύτες να φτάνουν μέχρι τα 150 μέτρα βάθος και ταυτόχρονα να εκτελούν εργασίες που απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς. 


Στιγμιότυπα από μια δοκιμαστική κατάδυση του «Exosuit». Δύτης ο Πάνος Λασκαρίδης. 

Η προϊσταμένη της Εφορείας, Κατερίνα Σίμωσι, θεωρεί ότι σε αντίθεση με τις έρευνες του 2012 αυτή τη φορά η ομάδα έχει κάνει ένα πραγματικό κατόρθωμα. Όπως δήλωσε στο Βήμα με τη βοήθεια των ρομποτικών μηχανημάτων που σαρώνουν τον βυθό χαρτογραφήθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια ο χώρος του ναυαγίου, έγινε ακριβής επανεντοπισμός του και τεκμηριώθηκε η θέση του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr