6 Οκτώβριος 2014, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Πέθανε ο Ιγνάτιος Δημητριάδης, από τους τελευταίους μάρτυρες της σταλινικής θηριωδίας

  • Πέθανε ο Ιγνάτιος Δημητριάδης, από τους τελευταίους μάρτυρες της σταλινικής θηριωδίας

Σε ηλικία 100 ετών απεβίωσε τον Αύγουστο ο Έλληνας Πόντιος που επέζησε μακράς κράτησής του σε γκουλάγκ. Ο ανταποκριτής του pontos-news.grΝίκος Σιδηρόπουλος μεταδίδει από τη Μόσχα:

Ο Ιγνάτιος Δημητριάδης του Ελευθερίου είχε γεννηθεί στην παραθαλάσσια πόλη του ρωσικού Καυκάσου Τουαψέ στις 27 Μαρτίου 1914. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας της περιφέρειας Κράσνονταρ (Κουμπάν), ο οποίος  φυλακίστηκε κατά τη λεγόμενη «ελληνική επιχείρηση» των σταλινικών αρχών, αλλά επέζησε και έφθασε και έζησε μέχρι τις μέρες μας. Στις 27 του προηγουμένου Μαρτίου έγινε 100 ετών!


Ο Ιγνάτιος Δημητριάδης φυλακίστηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1938 και έμεινε στο γκουλάγκ μέχρι το 1948. Αποφυλακισμένος πλέον, ο Δημητριάδης μέχρι το 1954 συναντούσε εμπόδια από τις Αρχές  να φύγει από την πόλη Βορκουτά.

Την πιο έντονη καταπίεση την περίοδο 1937-38 ένιωσαν οι Έλληνες της περιφέρειας Κουμπάν. Φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν σχεδόν όλοι άνδρες παραγωγικής ηλικίας. Ακόμα πιο βάναυση μεταχείριση είχαν οι κάτοικοι της Ελληνικής Αυτόνομης περιοχής με την πρωτεύουσα στην πόλη Κριμσκ, η οποία δημιουργήθηκε το 1930. Στις 6 Μαρτίου 1939 η Ελληνική περιοχή καταργήθηκε, όπως  όλες οι εθνικές αυτόνομες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης. 

Την μαρτυρική ιστορία ζωής του Ιγνάτιου Δημητριάδη κατέγραψε ο μελετητής των διώξεων κατά των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ, Ιβάν Ντζουχά. Στις 26 Μαρτίου του 2011, στην αποκαλυπτήρια τελετή του μνημείου που ήταν αφιερωμένο στα θύματα του σταλινισμού, ο Ντζουχά μίλησε σε συγκεντρωμένους για τον επιζήσαντα. Με δική του επιμέλεια εκδόθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», από τον εκδοτικό οίκο ALETEIA το 2012, τα απομνημονεύματα του Δημητριάδη, υπό τον τίτλο: «Έτσι ήταν, είμαι μάρτυρας…».

Τα τελευταία χρόνια Ιγνάτιος Δημητριάδης, έμενε στη πόλη Γκελεντζίκ της περιφέρειας Κράσνονταρ. Απεβίωσε στις 23 Αυγούστου και την περασμένη εβδομάδα έγινε το μνημόσυνό του.