6 Οκτώβριος 2014, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015

  • Στην τελική ευθεία απόψε για την ψήφο εμπιστοσύνης

Το ισοσκελισμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ, χωρίς να περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες της Γ΄ Συνόδου της ΙΕ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Βάσει του άρθρου 64 του Συντάγματος, η Βουλή συνέρχεται αυτοδικαίως κάθε έτος την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου σε τακτική σύνοδο για τα ετήσια έργα της. Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου «περικλείει» μία ακόμη υποχρέωση καθώς, με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, είναι η μέρα κατά την οποία κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Με δεδομένη δε και την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να ζητήσει ανανέωση εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή, είναι πιθανό να υποβληθεί σήμερα η σχετική πρόταση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στην περίπτωση αυτή, όπως ορίζει το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζει αυτή την ώρα το ισοσκελισμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ, χωρίς να περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Στο προσχέδιο, εκτός από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, περιλαμβάνεται το κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία» για τα μεγέθη του προσχεδίου και «θα τα παρακολουθεί όλα» έως και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr