3 Οκτώβριος 2014, 17:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Στη Θεσσαλονίκη κάνουν μπαϊράμι οι Τούρκοι

  • Στη Θεσσαλονίκη κάνουν μπαϊράμι οι Τούρκοι

Τουλάχιστον 10.000 επισκέπτες από τη γείτονα αναμένονται σε διάστημα ενός μηνός, όσο κρατά η περίοδος της μουσουλμανικής εορτής. 

Selanik kokusu στα ελληνικά σημαίνει «άρωμα της Θεσσαλονίκης». Αυτή η ιδιαίτερη έκφραση χρησιμοποιείται από τους Τούρκους που θέλουν να περιγράψουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία στη Νύφη του Θερμαϊκού. 

«Αυτή η μαγεία της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, εξακολουθεί να προσελκύει τους Τούρκους τουρίστες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης. Σύμφωνα με τον ίδιο η μόνη αρνητική έκπληξη είναι όταν βρίσκουν σχεδόν όλα τα μνημεία που τους ενδιαφέρουν κλειστά ενώ συχνά εκπλήσσονται αρνητικά από την έλλειψη καθαριότητας και τάξης στο κυκλοφοριακό. 

«Στο Μπέη Χαμάμ υπάρχει μονίμως λουκέτο, στο Μπεζεστένι τα ίδια. Μόνο το Αλατζά Ιμαρέτ λειτουργεί για εκθέσεις κι εκδηλώσεις. Αναγκαζόμαστε να τούς πηγαίνουμε για καφέ κοντά σε μνημεία για να νιώθουν ότι τα βλέπουν. Το αίτημα να είναι ανοιχτά αυτά τα μνημεία το καταθέσαμε για πρώτη φορά πριν από 3,5 χρόνια. Το έχουμε κοινοποιήσει σε όλους: δημάρχους, περιφερειάρχες, επιμελητήρια, φορείς διάφορους. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα; Μηδέν», λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης.

Το μεγάλο «μπαμ» αναμένεται να γίνει και φέτος κατά τη διάρκεια των τριών επίσημων αργιών στη Τουρκία. Αύριο ξεκινάει το μπαϊράμι και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οπότε και εορτάζεται ο θάνατος του Μουσταφά Κεμάλ υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 Τούρκοι θα επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές. Η ενδιάμεση αργία είναι επίσης τριήμερη και σχετίζεται με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου.

Ήδη για το τριήμερο που ξεκινά αύριο, τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα, με το 70% των κρατήσεων να είναι από Τούρκους που θα φτάσουν κυρίως οδικώς. Περίπου 4.000 επισκέπτες αναμένονται από τη γειτονική χώρα. 

Συνολικά φέτος η Θεσσαλονίκη περιμένει 45.000-50.000 Τούρκους ταξιδιώτες. «Κάθε χρόνο έχουμε μία αύξηση της τάξης του 25-30% σε σχέση με πέρσι», σημειώνει ο Στέφανος Χατζημανώλης. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ