5 Οκτώβριος 2014, 01:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Η Ελλάδα υποδέχεται διεθνή συνάντηση της Μεσογείου

  • Η Ελλάδα υποδέχεται διεθνή συνάντηση της Μεσογείου

Στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στον Πειραιά και στην Αθήνα διεθνές Φόρουμ με θέμα «Ο Δρόμος της Αλφαβήτου: Πολιτιστική Κληρονομιά και Προκλήσεις στη Μεσόγειο».

Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Τύρου (Tyre Foundation www.fondationtyr.org), που έχει στόχο την προστασία της ιστορικής πρωτεύουσας της Φοινίκης, Τύρου και άλλων εμβληματικών τόπων της Μεσογείου και θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά (Χαριλάου Τρικούπη 31), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στις εργασίες του θα συγκεντρώσει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες, επιχειρηματικούς παράγοντες και άλλους εταίρους από τις δύο όχθες της Μεσογείου (Γαλλία, Ελλάδα, Λίβανος, Μαρόκο, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία). Στόχος του Φόρουμ είναι να συμβάλει στην ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ των πόλεων του δικτύου, που σήμερα φθάνουν τις 52 σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων 6 ελληνικών πόλεων.


Νάουσα Πάρου

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα συγκληθεί το «Κολέγιο των Δημάρχων» πόλεων από τις δύο όχθες της Μεσογείου (Βηρυτός, Cádiz, Byblos, Saida, Tripoli, Baalbeck, Πάρος, Ρέθυμνο, Σάμος, Θήβα, Σύρος, Κάρπαθος, Κύθηρα, κλπ) που
θα φιλοξενηθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Θα υπογραφεί και Χάρτα Συνεργασίας.

Η ώρα των γυναικών

Στο πλαίσιο του Φόρουμ την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 21.30 στο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων Elissa-Didon. Τα βραβεία αυτά θα απονεμηθούν για πρώτη φορά σε τέσσερις ξεχωριστές γυναίκες από το Βορρά και το Νότο της Μεσογείου για την πολύτιμη και συστηματική συμβολή τους στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου: Τη Λαίδη Υβόννη Κοκρέιν (Λίβανος), τη Ρόδη Κράτσα (Ελλάδα), τη Σερίφα Κένταρ (Αλγερία) και τη Σουχέρ Μπελασέν (Τυνησία).

Κρουαζιέρα θα σε πάω


Δήλος

Στο πλαίσιο της προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού στη Μεσόγειο, θα ακολουθήσει μία πολιτιστική κρουαζιέρα 13 με 18 Οκτωβρίου σε νησιά και λιμάνια ιστορικού ενδιαφέροντος του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Ύδρα, Σπέτσες) και των Κυκλάδων (Πάρο, Δήλο, Μύκονο). Τους συμμετέχοντες στην κρουαζιέρα από όλη τη Μεσόγειο θα υποδεχθούν οι δημοτικές αρχές και θα τους ξεναγήσουν στους αρχαιολογικούς χώρους κάθε νησιού.

Κεντρική φωτό: Το λιμάνι του Πειραιά