3 Οκτώβριος 2014, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Αρχίζουν οι εγγραφές στον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Ροδίτη Κοζάνης

  • Αρχίζουν οι εγγραφές στον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Ροδίτη Κοζάνης

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη στην Κοζάνη ιδρύθηκε το 1982 από πρόσφυγες Πόντιους δεύτερης και τρίτης γενιάς του χωριού, από αγάπη για τον τόπο τους, για να μάθουν τις παραδόσεις, την ιδιαίτερη ιστορία τους και τον πολιτισμό των προγόνων τους.

Σκοποί του συλλόγου η διατήρηση, ενίσχυση και αναπαραγωγή των γλωσσικών στοιχείων, ηθών και εθίμων του ποντιακού ελληνισμού. Η καλλιέργεια των παραδόσεων και η τόνωση της αγάπης προς κάθε τι που αφορά τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Ο σύλλογος σήμερα διαθέτει χορευτικά συγκροτήματα, τμήμα εκμάθησης λύρας, τμήμα χορωδίας, τμήμα αιμοδοσίας, τμήμα Νεολαίας, βιβλιοθήκη με πολλά και ποικίλα βιβλία. Επίσης έχει δημιουργηθεί και τμήμα «Μωμόγερων», το οποίο κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων και μέχρι των Φώτων αναβιώνει το γνωστό αυτό έθιμο.

Η νέα χρονιά ξεκινάει με τον καθιερωμένο Αγιασμό που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συλλόγου, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 17:00. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η εγγραφή των νέων μελών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που προαναφέρθηκαν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr