2 Οκτώβριος 2014, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Είναι μακεδονικός και είναι τάφος – Τι αποκαλύφθηκε σήμερα στην Αμφίπολη

  • Είναι μακεδονικός και είναι τάφος – Τι αποκαλύφθηκε σήμερα στην Αμφίπολη

Στον τρίτο θάλαμο δουλεύει η διεπιστημονική ομάδα. 

Τέλος σε ένα από τα σενάρια σχετικά με την Αμφίπολη βάζει σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη. Είναι τελικά ταφικό το μνημείο και μακεδονικής εποχής; Ναι, απαντά η διεπιστημονική ομάδα υπό την Κατερίνα Περιστέρη η οποία σήμερα δουλεύει στον τρίτο θάλαμο αφαιρώντας χώματα. 

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι μία σπασμένη πόρτα κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική της πλευρά υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές). Η πόρτα έχει δύο θυρόφυλλα, πλάτους 1,5 μέτρου και πάχους 14 εκατοστών.

Τόσο η πόρτα όσο και τα καρφιά «απαντούν» σε όσους υποστηρίζουν ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκής εποχής αφού επιβεβαιώνουν ότι το μνημείο είναι τυπικά μακεδονικό. Η απουσία τους, μέχρι σήμερα, αποτελούσε το επιχείρημα των θιασωτών της θεωρίας ότι ο Τύμβος της Αμφίπολης δεν είναι ταφικό μνημείο. 

Όπως εξήγησε η Κατερίνα Περιστέρη «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα ίσως να οφείλεται σε βομβαρδισμούς με οβίδες από τους Βούλγαρους το 1913. Ίσως πάλι να είναι εξαιτίας σεισμικής δόνησης 6,8 Ρίχτερ που έγινε τον 6ο αιώνα ή σε σεισμούς του 19ου αιώνα». Σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει ακόμα απάντηση στο αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας ή όχι.

Ο τρίτος χώρος, πίσω από τις Καρυάτιδες, έχει ύψος περίπου 8 μέτρων. Εκτιμάται ότι από εκεί ξεκινούν σκάλες που οδηγούν στον τέταρτο χώρο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ