2 Οκτώβριος 2014, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Βιβλίο για την Αμφίπολη από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

  • Βιβλίο για την Αμφίπολη από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Θα εκνευρίσει τους αρχαιολόγους και τους Σκοπιανούς, λέει η διεθνούς φήμης βυζαντινολόγος.

Γνωρίζοντας καλά πώς να κάνει το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη της, η σημαντική πανεπιστημιακός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να εντυπωσιάσει όλους όσοι παρευρέθηκαν χθες στην εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν της στο Μέγαρο Μουσικής.

«Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός» είπε καταχειροκροτούμενη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του φημισμένου γαλλικού πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Για το τέλος της εκδήλωσης η διεθνούς φήμης βυζαντινολόγος επιφύλασσε μια έκπληξη. Αποκάλυψε ότι σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Ερμής, το νέο βιβλίο της με τίτλο «Εικασίες Βεργίνα-Αμφίπολη» που θα λύσει πολλές ιστορικές απορίες γύρω από τα θέματα αυτά αλλά «το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μου θυμώσουν οι αρχαιολόγοι και όλοι οι Σκοπιανοί».

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ εδώ και χρόνια προσπαθεί να πείσει το ελληνικό κράτος για την ανάγκη δημιουργίας μιας έδρας ή τμήματος σε οποιοδήποτε ελληνικό πανεπιστήμιο για την Ιστορία του Μικρασιατικού Πολιτισμού. Επανειλημμένως έχει αναφερθεί στη σπουδαιότητα της ελληνικότητας της Μικράς Ασίας, που δεν έχει μελετηθεί όσο της αξίζει, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ