2 Οκτώβριος 2014, 09:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

ΕΝΦΙΑ: Πώς οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση θα εξασφαλίσουν ότι θα την πάρουν

  • ΕΝΦΙΑ: Πώς οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση θα εξασφαλίσουν ότι θα την πάρουν

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι - ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πάνε στις εφορίες για να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι των εκπτώσεων που προβλέπονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναφέρουν ότι για τις εκπτώσεις που δεν υπάρχουν στοιχεία θα πρέπει οι δικαιούχοι να μεταβαίνουν στις εφορίες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν στοιχεία για τους περισσότερους ανάπηρους, καθώς και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Επίσης, για τους οικονομικά αδύναμους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% -ανάλογα με την περίπτωση- πιθανόν τα στοιχεία να μην είναι επαρκή, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να μεταβούν στην εφορία με τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα με το Ε1 και το έντυπο Ε9. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πληρώσουν κανονικά τις δόσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, χωρίς τη σχετική έκπτωση, και μετά θα ξεκαθαριστεί η εικόνα τους.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΓΔΕ, στην εφορία θα πρέπει οι φορολογούμενοι να μεταβούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, και η νέα εκκαθάριση με τις εκπτώσεις θα πραγματοποιηθεί με τη δόση του Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα της ΓΓΔΕ για τις εκκαθαρίσεις που πρέπει να γίνουν, προβλέπει:

Στις 20-25 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, καθώς και για όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Θα γίνει συμψηφισμός και με το ποσό της πρώτης δόσης που έχει καταβληθεί και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα taxisnet.gr οι νέες δόσεις και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Πότε θα γίνουν οι τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9

Στα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 και το Ε1. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργασθεί η ΓΓΔΕ και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για όσους ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία στα δύο έντυπα. Τα νέα εκκαθαριστικά γι’ αυτούς θα εκδοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου με τις εκπτώσεις που δικαιούνται ή με τις μειώσεις φόρου εάν είχαν δηλωθεί λανθασμένα στοιχεία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr