1 Οκτώβριος 2014, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Θα έβγαζαν στο σφυρί κλεμμένη κεφαλή του Ερμή

  • Θα έβγαζαν στο σφυρί κλεμμένη κεφαλή του Ερμή

Αποσύρθηκε από τον οίκο δημοπρασιών έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού. 

Στο παρά ένα γλίτωσε την πώληση μία μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή που ήταν προγραμματισμένη να δημοπρατηθεί αύριο στο Λονδίνο από τον Bonhams. Το αντικείμενο βρισκόταν εδώ και περίπου 20 ημέρες στον ηλεκτρονικό κατάλογο δημοπρασίας αρχαιοτήτων στην ιστοσελίδα του γνωστού Οίκου. 

Η προτεινόμενη τιμή πώλησης της κεφαλής που έχει ύψος 24 εκατοστά και χρονολογείται στον 1ο ή 2ο π.Χ. αιώνα ξεκινούσε από τις 12.000 και έφτανε έως τις 19.000 ευρώ. 

Με δεδομένο ότι το αντικείμενο περιέχεται σε φωτογραφικό υλικό που έχει κατασχεθεί και από το οποίο προκύπτει ότι πιθανώς έχει βγει παράνομα από την Ελλάδα, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε από τον Bonhams την άμεση απόσυρσή του από τον κατάλογο. 

Τελικά ο Οίκος Δημοπρασιών αναγκάστηκε να παραπέμψει τον φερόμενο ως κάτοχο σε απευθείας επικοινωνία με το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η διακοπή μιας δημοπρασίας μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr