1 Οκτώβριος 2014, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακινητών – Έως 4.000 πήγαινε το «κεφάλι»

  • Ανήλικος πίσω από την απαγωγή του 14χρονου στο Μενίδι

Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα ανάμεσα στα οποία και ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα έξι. 

Μια καλοκουρδισμένη μηχανή διακίνησης μεταναστών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα προς τη Γερμανία, είχε στήσει κύκλωμα με βάση το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η δράση του κυκλώματος, για την εξάρθρωση του οποίου στήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θεωρείται ότι ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013. Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί η διακίνηση τουλάχιστον δεκαέξι μεταναστών και εκτιμάται ότι το «εισιτήριο» κόστιζε από 3.000 έως 4.000 ευρώ. 

Μεταξύ των επτά συλληφθέντων είναι ένας πιλότος, μία υπάλληλος αεροδρομίου (υπεύθυνη για τον έλεγχο των εισιτηρίων) και ο υπάλληλος και ο ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου. Τρεις είναι Κύπριοι, τρεις Έλληνες και ένας είναι υπήκοος Πακιστάν. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα έξι άτομα. 

Πώς είχε στηθεί το κύκλωμα

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και επέλεγαν υποψήφιους αλλοδαπούς που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Τους εφοδίαζαν με πλαστά και παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα και αφού τους συγκέντρωναν σε ολιγομελείς ομάδες, τους βοηθούσαν να επιβιβαστούν σε απευθείας αεροπορικές πτήσεις.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά δεκατρία άτομα από τα οποία τα δέκα είχαν κεντρικό ρόλο και τα υπόλοιπα περιφερειακά. Οι επτά που συνελήφθησαν θεωρούνται ότι ανήκαν στον βασικό κορμό της ομάδας. Ο ένας εκ των Κυπρίων, ετών 48, πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός που ασκούσε την εποπτεία, κατεύθυνε και συντόνιζε τις λεπτομέρειες της παράνομης διακίνησης. Όπως λένε αξιωματικοί της αστυνομίας, εκείνος ήταν που ρύθμιζε το μερίδιο του καθενός. Σε βάρος του εκκρεμούν ήδη από το 2004 δικαστικά εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές Αρχές για απάτες, πλαστογραφίες και παραχάραξη.  

Από τις έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων αλλά και σε ταξιδιωτικά γραφεία κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:  60.000 ευρώ σε μετρητά, 25 βιβλιάρια τραπέζης, 51 κάρτες τραπεζικών συναλλαγών, 25 πλαστές ταυτότητες, 20 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 13 αεροπορικά εισιτήρια. 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εξόδου παράνομων μεταναστών από το εσωτερικό της χώρας, της ληστείας, της πλαστογραφίας κατ’ επάγγελμα και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr