1 Οκτώβριος 2014, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Υποψήφιος για την UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

  • Υποψήφιος για την UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας έφτασε στο Παρίσι. Στην κεντρική φωτογραφία η αρχαία αγορά των Φιλίππων (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ).   

Ο προκαταρκτικός φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας βρίσκεται στα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι και η Καβάλα απλώς… σταυρώνει τα δάχτυλά της για γούρι και περιμένει! Θα ενταχθεί τελικά ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

Για να μάθουμε την απάντηση θα πρέπει να περιμένουμε λίγους ακόμα μήνες, ενώ λίγα 24ωρα υπομονή χρειάζονται και για να δούμε ποιες ακόμα περιοχές διεκδικούν θέση στη λίστα του διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού. «Από πλευράς της τοπικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης και να ανταποκρίνεται απόλυτα στη λαμπρή ιστορία και τη σπουδαιότητα του χώρου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. 


Μετά από 15 χρόνια σιωπής, το 2010 το αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέχρι τώρα στον Κατάλογο της UNESCO έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι από όλη την Ελλάδα. Ο πρώτος που μπήκε στην λίστα ήταν ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες το 1986, ενώ τελευταία ήταν η παλαιά πόλη της Κέρκυρας το 2007. 

Από τη Μάχη των Φιλίππων έως τον Απόστολο Παύλο

Η τελική ανακοίνωση της UNESCO θα γίνει τον Ιούνιο του 2015. Ο ελληνικός φάκελος είναι προκαταρκτικός και έως τον Φεβρουάριο μπορούν να γίνουν διορθώσεις. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ΙΗ΄ Εφορείας που ασχολήθηκαν με την υποψηφιότητα των Φιλίππων, ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στον κατάλογο. 

Ένα από αυτά είναι πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, από τη Μάχη των Φιλίππων έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. «Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες παρεμβάσεις», αναφέρεται στο φάκελο της υποψηφιότητας. Επίσης, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων, δεν χτίστηκαν επάνω του σύγχρονες πόλεις και απουσιάζει η μοντέρνα δόμηση.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ