1 Οκτώβριος 2014, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

«Ληστές ναι, τρομοκράτες όχι», η απόφαση για τους 6 του Βελβεντού

  • «Ληστές ναι, τρομοκράτες όχι», η απόφαση για τους 6 του Βελβεντού

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα έδρας Γρηγόρη Πεπόνη. Στη φωτογραφία ο Νίκος Ρωμανός κατά την προσαγωγή του το 2013. 

Τον Φεβρουάριο του 2013 έξι νεαροί ληστεύουν την Αγροτική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι φωτογραφίες τους που θα κυκλοφορήσουν αργότερα, μετά τη σύλληψή τους, θα προκαλέσουν αίσθηση καθώς έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ώστε να μην φαίνονται οι μελανιές στα πρόσωπά τους. Και οι έξι, εκτός από τη ληστεία φέρονται και ως μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. 

Σήμερα, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά από πολύμηνη διαδικασία, αποφάσισαν ότι οι νεαροί είναι ένοχοι για τις ληστείες αλλά όχι για τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο αποδέχτηκε το σκεπτικό του εισαγγελέα έδρας, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί με βάση των αντιτρομοκρατικό νόμο λέγοντας ότι οι ληστείες δεν έγιναν στο πλαίσιο τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Σύμφωνα με την απόφαση, οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, η οποία κατά την κρίση των δικαστών δεν αποδείχθηκε ότι αφορούσε τον εφοδιασμό άλλων ομάδων. 

Χωρίς το ελαφρυντικό της μετεβηφικής ηλικίας 

Η απόφαση του δικαστηρίου διαφοροποιήθηκε με την εισαγγελική πρόταση ως προς το θέμα της αναγνώρισης ελαφρυντικών, που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας. Έτσι, δεν κρίνει ότι πρέπει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. 

Το δικαστήριο μετέτρεψε προς το επιεικέστερο το αδίκημα της αρπαγής, που αφορά τον πολίτη, το αυτοκίνητο του οποίου πήραν οι κατηγορούμενοι κατά την προσπάθεια διαφυγής τους και τον κράτησαν όμηρο για λίγη ώρα. Το σκεπτικό ήταν ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να καταδικαστούν μόνο για παράνομη κατακράτηση, καθώς σκοπός τους ήταν η διαφυγή και όχι η στέρηση της ελευθερίας του πολίτη που πήραν μαζί τους.

Τέλος, απαλλάσσονται για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της παράνομης οπλοκατοχής. Μάλιστα, για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής, που αφορά όσα διαδραματίστηκαν κατά την καταδίωξη των ληστών από τους αστυνομικούς, οι εφέτες έκριναν πως αφορούσε την αναγκαστική αντίδραση των δραστών στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς.

Οι ποινές, κυμαίνονται από 11 έως 16 χρόνια, και κατά συγχώνευση έχουν ως εξής: στον Ιωάννη Μιχαηλίδη 16 έτη, 4 μήνες και 10 ημέρες, στον Νίκο Ρωμανό 15 έτη και 11 μήνες, στον Δημήτρη Πολίτη 11 έτη και 5 μήνες, στον Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο 15 έτη και 11 μήνες, στον Ανάργυρο Ντάλιο 15 έτη και 11 μήνες και στον Φοίβο Χαρίση-Πούλο 15 χρόνια και 11 μήνες. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ