1 Οκτώβριος 2014, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Κατεδαφίζονται 12 παραπήγματα στον καταυλισμό Ρομά μετά την προσωρινή «ανακωχή» (βίντεο)

  • Κατεδαφίζονται 12 παραπήγματα στον καταυλισμό Ρομά μετά την προσωρινή «ανακωχή» (βίντεο)

Με τη συναίνεση των Ρομά γκρεμίζονται τα ακατοίκητα παραπήγματα στον καταυλισμό τους κοντά στο Νομισματοκοπείο. Συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί το θέμα του τόπου μετεγκατάστασης των αθιγγάνων.

Για σπουδαίο πρώτο βήμα που δείχνει ότι με τον διάλογο και τη συνεργασία όλα μπορούν να γίνουν έκανε λόγο ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας που βρέθηκε το πρωί στο σημείο.Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, οι οποίοι αναζήτησαν από κοινού χθες λύση για την εκτόνωση της κατάστασης στον καταυλισμό. 
Χθες η λεωφόρος Μεσογείων είχε εικόνα πεδίου μάχης, όταν οι Ρομά έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, αρνούμενοι το γκρέμισμα των κατοικιών αλλά και το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να μετεγκατασταθούν στο όρος Πατέρα στο Μέγαρα.

Σήμερα, οι μπουλντόζες άρχισαν να γκρεμίζουν τα 12 ακατοίκητα παραπήγματα.Κατόπιν πολύωρης σύσκεψης των εμπλεκόμενων παραγόντων χθες αποφασίστηκε να «παγώσει» η μεταφορά των Ρομά, έως ότου βρεθεί νέος καταλληλότερος χώρος.
Νωρίτερα, ο Γ. Καραμέρος είχε αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις του όρους Πατέρα βρίσκονται σε απόσταση 27 χλμ. από το τελευταίο σπίτι και σε υψόμετρο 850 μέτρων. Αντιρρήσεις για τον τόπο που έχει επιλέξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εκφράσει και ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Απόρριψη από το ΣτΕ της αναστολή της μετεγκατάστασης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες το αίτημα του Δήμου Μεγαρέων για προσωρινή αναστολή της μετεγκατάστασης Ρομά στη θέση «Κανδήλι» του όρους Πατέρα.

Ο Δήμος υποστήριζε ότι από τυχόν μετεγκατάσταση Ρομά στην συγκεκριμένη θέση,  θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη γιατί δεν εξασφαλίζονται συνθήκες υγιεινής διαβίωσης στην επίμαχη περιοχή και θα έχει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Επίσης υποστήριζε ότι θα προκληθούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και κίνδυνοι για την ασφάλεια του πληθυσμού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλους τους λόγους που προέβαλε ο Δήμος ως αβάσιμους, ωστόσο η κύρια μάχη για το θέμα θα δοθεί στο Δικαστήριο το προσεχές διάστημα οπότε θα συζητηθούν οι προσφυγές που εκκρεμούν για την τελική απόφαση.

Στο ΣτΕ εκκρεμούν προς συζήτηση προσφυγές που έχουν υποβάλλει οι δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας κατά της μετεγκατάστασης των Ρομά στη θέση Κανδήλι του όρους Πατέρα ενώ αντίστοιχες προσφυγές έχουν υποβάλλει και οι Δήμοι Λυκόβρυσης – Πεύκης κατά άλλων σχεδιασμών για μετεγκατάσταση στα όρια τους.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με στοιχεία από τη naftemporiki.gr