30 Σεπτέμβριος 2014, 19:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Διαμαρτυρία από βαριά πάσχοντες για αποκλεισμό από τη δημόσια υγεία

  • Διαμαρτυρία από βαριά πάσχοντες για αποκλεισμό από τη δημόσια υγεία

Καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες και καλύτερα φάρμακα.

Αντιμέτωποι με σοβαρές παθήσεις και ένα κράτος αδύναμο να τους βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς καθημερινά ανεβαίνουν το δικό τους γολγοθά καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν τα κατάλληλα φάρμακα, να κάνουν εξειδικευμένες εξετάσεις αλλά και να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Όπως κατήγγειλαν σήμερα εκπρόσωποί τους από τους συλλόγους ΚΕΦΙ Αθηνών, Σπάνιων Παθήσεων και Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, αυτή τη στιγμή στις δημόσιες δομές υγειονομικής περίθαλψης είτε δεν υπάρχει ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό ή όπου υπάρχει ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος είναι δυσβάσταχτο.

«Ο ιδιωτικός τομέας κάνει πάρτι αυτή στην υγεία», υπογράμμισε η Ζωή Γραμματόγλου από το Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών-ΚΕΦΙ Αθηνών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την εξέταση ONCOTYPEDX, που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι αυξημένη κατά 5%, δηλαδή πληρώνει το 20% από την τσέπη του, που αναλογεί σε 720 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι και των άλλων συλλόγων χαρακτήρισαν «αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες και ασύμφορες οικονομικά» τις νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επισημαίνοντας ότι ο καθορισμός ανώτατου αριθμού εξετάσεων, ανατρέπει το δεδομένο της σταθερής συμμετοχής (15%) των ασφαλισμένων.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας είπε ότι για την αντιμετώπιση της νόσου σε μηνιαία βάση, ένας ασθενής με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να διαθέσει περισσότερα από 350 ευρώ ή τουλάχιστον 500 ευρώ εάν έχει ανάγκη να κάνει ινσουλίνη.

Παρόν στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης ο οποίος έκανε λόγο για τις επιπτώσεις που έχουν σε ασθενείς και γιατρούς τα «αντιεπιστημονικά μέτρα».  

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ