30 Σεπτέμβριος 2014, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Μετεγγραφή φοιτητών: Ποιοι δικαιούνται, πώς γίνονται οι αιτήσεις

  • Μετεγγραφή φοιτητών: Ποιοι δικαιούνται, πώς γίνονται οι αιτήσεις

Εκδόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται οι ακριβείς διαδικασίες για τις μετεγγραφές των πρωτοετών. 

Από τις 9 Οκτωβρίους έως τις 17 του ίδιου μήνα θα μπορούν οι πρωτοετείς φοιτητές να δηλώνουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας την αντίστοιχη Πανεπιστημιακή Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ που είναι κοντά στο πατρικό τους σπίτι και στην οποία επιθυμούν να μετεγγραφούν. 

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετεγγραφή μπορούν να πάρουν οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, τα παιδιά πολυτέκνων ή τριτέκνων, πρωτοετείς φοιτητές των οποίων ο αδερφός/αδερφή σπουδάζει επίσης. Κοντά στο σπίτι τους μπορούν να έρθουν και ορφανά παιδιά ή παιδιά άγαμης μητέρας, παιδιά από οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή με οικογένειες-θύματα τρομοκρατίας. 

Αντίθετα, δεν δικαιούνται μετεγγραφής όσοι δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 και χρησιμοποίησαν το 10% με την περσινή τους βαθμολογία.

Εάν οι δικαιούχοι έχουν περάσει σε κάποια σχολή που αντίστοιχή της δεν υπάρχει στην περιφέρεια κατοικίας των γονιών τους, τότε μπορούν να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα.  Οι επιτυχόντες με αδέλφια που σπουδάζουν μπορούν να μετεγγραφούν και σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού/αδερφής. 

Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές είναι περισσότερες από μία ανά περιφέρεια, οι δικαιούχοι οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης καθώς η επιλογή τους θα γίνει βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. 

Μετεγγραφή δεν μπορεί να γίνει σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και δεν επιτρέπεται η μετεγγραφή σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Πριν κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει πρώτα ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσκομίζοντας το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα πρέπει να κάνουν χρήση του 8ψήφιου κωδικού εξετάσεων και του προσωπικού κωδικού ασφαλείας που δημιούργησαν.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής οι φοιτητές θα πρέπει να εκτυπώσουν την αίτησή τους στην οποία αναγράφεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που έλαβε και να προσκομίσουν στο Ίδρυμα υποδοχής τους, τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ