30 Σεπτέμβριος 2014, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2018, 17:46

Άγαλμα του Μεγαλέξανδρου 21 χρόνια στα αζήτητα – Η Αθήνα δεν ξέρει πού να το βάλει

  • Νέο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τους Έλληνες στρατιωτικούς
    Άποψη από το άγαλμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΕΟΕ / STR)

Αν πάει κανείς σε οποιοδήποτε σημείο των Σκοπίων θα διαπιστώσει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος… κυκλοφορεί παντού. Από τους ανδριάντες που η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έχει στήσει σε κάθε σημείο έως το αεροδρόμιο και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο των Σκοπίων που ονομάζονται «Μ. Αλέξανδρος». Και ενώ τα Σκόπια χρησιμοποιούν τον μεγάλο στρατηλάτη για να χτίσουν «εθνική ταυτότητα», η Αθήνα εδώ και 21 χρόνια ψάχνει ένα κεντρικό σημείο προκειμένου να τοποθετήσει έναν χάλκινο ανδριάντα του Αλέξανδρου πάνω στον Βουκεφάλα!


Το άγαλμα που κοσμεί την κεντρική πλατεία στα Σκόπια έχει ύψος 12,5 μ. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με πυροτεχνήματα στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 (πηγή: EPA)

Η «οδύσσεια» του αγάλματος, έργο του αείμνηστου Γιάννη Παππά, ξεκίνησε το 1993 οπότε το υπουργείο Πολιτισμού με υπουργό την Ντόρα Μπακογιάννη το αγόρασε και το δώρισε στον δήμο Αθηναίων. Ο γλύπτης απεβίωσε το 2005 και όπως δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο γιος του, Αλέκος Παππάς, ο έφιππος ανδριάντας είναι ακόμα στο εργαστήριο του πατέρα του στου Ζωγράφου το οποίο σήμερα ανήκει στο μουσείο Μπενάκη. 

Αρχικά είχε προγραμματιστεί το –ύψους 3 μέτρων– άγαλμα να τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Ριζαρείου αλλά το 2009 επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στην πλατεία Κοτζιά απέναντι από το δημαρχείο. Μάλιστα το μουσείο Μπενάκη χρηματοδότησε τις μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 


Ανδριάντας του Μεγαλέξανδρου υπάρχει και σε κεντρικό σημείο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου 

Τελικά η περιπέτεια του ανδριάντα θα συνεχιστεί αφού η γλύπτρια Σοφία Βάρη αρνήθηκε την μετεγκατάσταση του δικού της έργου από την Κοτζιά ώστε να κάνει χώρο για τον Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα. Έτσι ο «Θησέας» - όπως ονομάζεται το γλυπτό - θα μείνει στη θέση του και ο ανδριάντας θα συνεχίζει την περιπλάνηση στην Αθήνα. 

Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων είναι να τοποθετηθεί στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο. Και αυτό το σχέδιο θα ναυαγήσει. Το 2012 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνείται να παραχωρήσει τη σχετική άδεια εξαιτίας του όγκου του γλυπτού. 

Σύμφωνα με τον Αλέκο Παππά οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ξεκινήσει ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων μαζί του για να βρεθεί ένας νέος χώρος. Τον «θαμμένο» Αλέξανδρο φέρνουν στη Βουλή 24 βουλευτές της ΝΔ. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού ζητούν να μάθουν αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε να βρεθεί κάποιο σημείο στην Αθήνα και αν χρειάζεται η δωρεά να φύγει από τον δήμο Αθηναίων και η τοποθέτηση του αγάλματος σε δημόσιο χώρο να γίνει με ευθύνη της πολιτείας.