30 Σεπτέμβριος 2014, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Σταυρούλα Τσολακίδου: Νέα νίκη κορυφής για τη σκακίστρια από την Καβάλα!

  • Σταυρούλα Τσολακίδου: Νέα νίκη κορυφής για τη σκακίστρια από την Καβάλα!

Η 14χρονη σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας Σταυρούλα Τσολακίδου επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το εξαιρετικό ταλέντο της, σημειώνοντας μία νέα πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2014, που έγινε από 20 έως 29 Σεπτεμβρίου στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, κατέλαβε την 2η θέση με 8,5 βαθμούς σε 11 αγώνες (6 νίκες, 5 ισοπαλίες) και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Συμμετείχε μάλιστα στην ανώτερη από την δική της κατηγορία -κορασίδες μέχρι 16 ετών- στην οποία έλαβαν μέρος 84 σκακίστριες από 49 χώρες.

Όπως σημειώνει το Έθνος, πέρυσι, σε ηλικία 13 ετών, στέφτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια αποσπώντας διεθνή αναγνώριση. Το χρυσό στο περσινό πρωτάθλημα, όμως, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν τη μικρή αθλήτρια. Είχε προηγηθεί μια αξιοθαύμαστη πορεία.
Το καλοκαίρι του 2013 η οικογένειά της έλαβε μια μεγάλη απόφαση: Η Σταυρούλα θα αγωνιζόταν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με αγόρια έως 16 ετών και όχι με κορίτσια έως 14 ετών -όπως θα ήταν λογικό- καθώς θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε πλέον πολλά να προσφέρει στην αγωνιστική της εξέλιξη. Επιδεικνύοντας αλματώδη πρόοδο έφτασε τον Δεκέμβριο του 2013 να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στις κορασίδες στο παγκόσμιο τουρνουά που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Φέτος στο Ντέρμπαν, με αντιπάλους κορίτσια έως 16 ετών, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο αν και πάλεψε μέχρι τελευταία στιγμή για την πρωτιά.

Το καθημερινό πρόγραμμα της 14χρονης σκακίστριας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο. Μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο της σε μελέτη τεχνικών σκακιού, παρακολούθηση βίντεο με παρτίδες και ανάλυση παιχνιδιών ενώ αφιερώνει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή παρακολουθώντας κινήσεις των αντιπάλων της. Ο δύσκολος δρόμος που διάλεξε απαιτεί θυσίες και σκληρή προσπάθεια, όμως η νεαρή σκακίστρια είναι πειθαρχημένη και έχει στόχο να φτάσει ψηλά.