30 Σεπτεμβρίου 2014, 07:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2014, 16:32

165 εκατ. ευρώ σε αγρότες που έπληξε το ρωσικό εμπάργκο

  • 165 εκατ. ευρώ σε αγρότες που έπληξε το ρωσικό εμπάργκο

Νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βοήθεια σε παραγωγούς φρούτων και λαχανικών οι οποίοι επλήγησαν από την απαγόρευση της Ρωσίας σε εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει σε προϊόντα όπως μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, δαμάσκηνα, σταφύλια, καρότα, αγγούρια, πιπεριές και ντομάτες. Οι παραγωγοί 12 χωρών της ΕΕ - μεταξύ αυτών και οι Έλληνες - που εξήγαγαν τον μεγαλύτερο όγκο φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία τα περασμένα χρόνια, έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για αυτή την οικονομική βοήθεια.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, τα χρήματα μπορούν να διατεθούν για την εξαγορά φρούτων και λαχανικών που αρχικά προορίζονταν για τη Ρωσία ή να καταβληθούν στους γεωργούς οι οποίοι έχουν συμφωνήσει είτε να μην συλλέξουν τα προϊόντα τους είτε να τα συλλέξουν πριν αυτά είναι ήδη πολύ ώριμα.

«Αυτό το πρόγραμμα θα είναι πιο συγκεκριμένο από το αρχικό σχέδιο, αν και υπάρχει περιθώριο για κάποια ελαστικότητα», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντάτσιαν Τσιόλος. «Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς θα παράσχουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα προχώρησε στην απαγόρευση, τον περασμένο μήνα, ορισμένων γεωργικών προϊόντων που εισάγονταν από την ΕΕ, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας εξαιτίας της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr