29 Σεπτέμβριος 2014, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Πωλητήριο μπήκε στο σπίτι του Καζαντζάκη στην Αντίπολη

  • Πωλητήριο μπήκε στο σπίτι του Καζαντζάκη στην Αντίπολη

Ο νυν ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το σπίτι όπου μεγαλούργησε ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης.

Στο σφυρί βγαίνει το σπίτι όπου ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του, τα οποία συντρόφευσαν και συντροφεύουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. 

Το «κουκούλι», όπως αποκαλούσε ο διάσημος στοχαστής και η σύζυγός του Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη το σπίτι στην Αντίπολη, τη σημερινή παραθαλάσσια πόλη Αντίμπ της γαλλικής Ριβιέρας, πουλάει ο νυν ιδιοκτήτης του, ο οποίος λέγεται ότι κατοικεί μόνιμα στο Παρίσι.

 

Το καθιστικό

Αν και δεν είναι γνωστό το ποσό πώλησης του σπιτιού όπου ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα «Αλέξης Ζορμπάς», «Ο Καπετάν Μιχάλης» και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», φίλοι και θαυμαστές του μεγάλου δάσκαλου ψάχνουν να βρουν λύση ώστε το οίκημα να περάσει σε ελληνικά χέρια.

Μία από τις εισόδους του σπιτιού τότε και τώρα

«Από τη στιγμή που το μάθαμε προσπαθούμε να το ψάξουμε περισσότερο και θα κάνουμε μια προσπάθεια αρχικά απευθυνόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια να κινητοποιήσουμε τους απανταχού φίλους του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο, σε μια εποχή που προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστεί από το δήμο Ηρακλείου το σπίτι στην Αντίμπ, ωστόσο οφείλουμε απέναντι στην ιστορία μας και στην συμβολική και συναισθηματική σχέση που μας συνδέει με το συγκεκριμένο σπίτι, να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερους,μήπως και κάποιοι στην πορεία κινητοποιηθούν και βγουν μπροστά ώστε το σπίτι να περάσει σε ελληνικά χέρια» δήλωσε στο cretalive.gr η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη.

Από το σπίτι στην Αντίπολη είχαν περάσει προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζιλ Ντασέν είχαν κάνει διακοπές εκεί.

Ο Κρητικός στοχαστής δεν έχει αφήσει το στίγμα του μόνο στο σπίτι όπου έζησε. Στην πόλη υπάρχει πλατεία με το όνομα «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ σε σοκάκι μπροστά από το σπίτι υπάρχει μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη στον Έλληνα λογοτέχνη.

*Οι φωτογραφίες είναι από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από cretalive.gr