29 Σεπτέμβριος 2014, 16:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Αρχαιοκάπηλος στην Ημαθία, ετών 72! Τι περιελάμβανε ο… επαγγελματικός εξοπλισμός του (βίντεο-φωτο)

  • Αρχαιοκάπηλος στην Ημαθία, ετών 72! Τι περιελάμβανε ο… επαγγελματικός εξοπλισμός του (βίντεο-φωτο)

Στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και οπλισμός. 

Φάμπρικα… εντοπισμού αρχαιοτήτων φαίνεται ότι είχε στήσει ο 72χρονος που συνελήφθη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και παραπέμπεται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. 

Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός αρχαίων νομισμάτων που βρέθηκε στην κατοχή του αλλά κυρίως οι 15 ανιχνευτές μετάλλων, οι 11 αυτοσχέδιες ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, τα τρία ακουστικά ανίχνευσης καθώς και οι δυο διόπτρες, η μία πυξίδα και οι δυο αντιασφυξιογόνες μάσκες.  

Όπως όλα δείχνουν η αρχαιοκαπηλία είναι το αγαπημένο «χόμπι» του 72χρονου αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων. Αυτή τη φορά στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.061 χάλκινα και 30 ασημένια νομίσματα ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων. 

Η αυτοσχέδια, παράνομη αρχαιολογική σκαπάνη είχε εντοπίσει επίσης 16 χάλκινα δαχτυλίδια, ένα χάλκινο βραχιόλι και έναν χάλκινο σταυρό βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων καθώς και ένα χάλκινο σταθμίο ελληνιστικής εποχής. Συνολικά 107 ήταν τα μικροαντικείμενα που επίσης κατασχέθηκαν και προέρχονται κυρίως από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή ενώ υπάρχουν και κάποια της ελληνιστικής. Ανάμεσα στα ευρήματα του αρχαιοκάπηλου της Ημαθίας υπάρχουν και αρχαία αντικείμενα που οι αρχαιολόγοι της ΙΖ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν σε ποια περίοδο ανήκουν. 

Εκτός από τα αρχαία ο 72χρονος είχε αδυναμία και στα όπλα αφού οι αστυνομικοί κατάσχεσαν από το σπίτι του ένα πολεμικό τυφέκιο, επτά πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων, έξι περίστροφα, και δυο κυνηγετικά όπλα. 

Δείτε το βίντεο με τα ευρήματα που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr