29 Σεπτέμβριος 2014, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Αμφίπολη: Τα μυστικά της τέταρτης πόρτας

  • Και το Τουρκμενιστάν κινείται σε ρυθμούς Αμφίπολης

Με πολύ προσεκτικές κινήσεις συνεχίζονται οι ανασκαφές στον λόφο Καστά. Άγνωστο παραμένει τι βρίσκεται πίσω από το θύρωμα που εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο αν και διατυπώνονται αόριστες εικασίες. 

Η μάχη με τα χώματα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Παράλληλα εκτελούνται οι απαραίτητες εργασίες υποστύλωσης ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής για τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας. 

Η Κατερίνα Περιστέρη και οι αρχαιολόγοι προς το παρόν εργάζονται στον τρίτο θάλαμο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σε μία εβδομάδα θα βρίσκονται στο τέταρτο θύρωμα που έχει εντοπιστεί στον συγκεκριμένο θάλαμο. Οι διαστάσεις του, στα 0,96 μέτρα, κάνουν τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι πρόκειται για πόρτα που οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, το οποίο φαίνεται ότι έχει κολοσσιαίες διαστάσεις. Η αποχωμάτωση που έχει γίνει στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο αποκάλυψε και το ύψος τους που φτάνει τα 4 μέτρα. 


Το μαρμάρινο θύρωμα που εντοπίστηκε στο βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει τον τρίτο θάλαμο «κόκκινο θάλαμο» εξαιτίας της υγρασίας που έχουν πάρει τα μάρμαρα. Μέχρι στιγμής τα ευρήματα από το συγκεκριμένο σημείο του ταφικού μνημείου δεν είναι τόσο… συνταρακτικά και έτσι το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι κρύβει η τέταρτη πόρτα και πού αυτή οδηγεί. 

«Αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα»

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια έκανε έρευνα με γεωραντάρ στον τύμβο, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι από αυτούς που γνωρίζουμε σήμερα. «Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη νομίζω ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα - έχω την αίσθηση ότι πρέπει να είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά περισσότερο από κάποια δωμάτια και κάποιους χώρους», είπε χαρακτηριστικά.


Ο λόφος Καστά όπου γίνονται οι ανασκαφές 

Και μπορεί η αρχαιολογική σκαπάνη να προχωράει δίνοντας νέες απαντήσεις, ωστόσο τα παλιά ερωτήματα δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Και ένα από τα πιο βασικά είναι αν το τάφος έχει συληθεί ή όχι. Σε συνέντευξή της στον Τύπο της Κυριακής η επίτιμη καθηγήτρια Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου εμφανίστηκε βέβαιη για τη σύληση του τάφου. Η ίδια τεκμηρίωσε την άποψή της λέγοντας ότι από το τόσο χώμα που βγήκε και κοσκινίστηκε από τον τάφο δεν έχει προκύψει κάποιο αξιόλογο εύρημα.    

Τις έρευνες, τις εικασίες αλλά και τις κόντρες γύρω από την Αμφίπολη φιλοξενεί σε εκτενές της δημοσίευμα η USA Today. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα και απλά» αναφερόμενη στους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή αλλά και τους παπαράτσι που προσπαθούν να «κλέψουν» μια φωτογραφία. Εκτενής αναφορά γίνεται και στη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στην Κατερίνα Περιστέρη, και την καθηγήτρια Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός.

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη του ομότιμου καθηγητή Νομικής Ιωάννη Μεταξά ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του λέγοντας ότι «τα σημαντικά ευρήματα έχουν υπονομευτεί από όλο αυτό τον θόρυβο». 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr