29 Σεπτέμβριος 2014, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Γερμανική εταιρία ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ελλάδα

  • Γερμανική εταιρία ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ελλάδα

Εκατομμύρια ευρώ χρωστάει γερμανική εταιρία που έκανε κουμάντο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 600.000.000 ευρώ καλείται να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατόπιν σχετικής ιστορικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η γερμανική εταιρία Hochtief, που εκμεταλλευόταν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Η γερμανική εταιρία, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, είναι και ο μεγαλύτερος οφειλέτης-φοροφυγάς στην Ελλάδα, καθώς εκτός του ΦΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ οφείλει χρήματα μεταξύ άλλων σε ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία, με τα συνολικά χρέη της να αγγίζουν περίπου το ένα δισ. ευρώ.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα και θεωρείται άμεσα εκτελεστή, συγκεκριμένα:

– Απορρίπτει την προσφυγή της Hochtief δικαιώνοντας την κρίση των φορολογικών αρχών της χώρας μας.

– Απορρίπτει και καθιστά άκυρη την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που δικαίωνε τη Hochtief, τονίζοντας πως με βάση το ελληνικό σύνταγμα η διαιτησία δεν έχει την εξουσία να σβήσει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.

– Ακόμα και αν η εταιρεία προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του Εφετείου είναι δεσμευτική και εκτελεστή, ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι για λόγους ουσίας.

Επιπλέον το δικαστήριο καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι το ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως υποστήριζε η Hochtief, απειλώντας να διεκδικήσει και να εισπράξει και αποζημίωση από τη χώρα μας. 

Παρά τη θετική για τη χώρα μας απόφαση είναι ασαφές ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρέη, αφού η Hochtief έχει πουλήσει το μερίδιό της σε καναδικό fund.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα