29 Σεπτέμβριος 2014, 10:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Νέο επιστημονικό επίτευγμα που εξαφανίζει αντικείμενα

  • Νέο επιστημονικό επίτευγμα που εξαφανίζει αντικείμενα

Χρησιμοποιήθηκαν φθηνά υλικά, διαθέσιμα προς όλους. 

Απίστευτο κι απολύτως πραγματικό! Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν έναν νέο μανδύα αορατότητας, ο οποίος «εξαφανίζει» μεγάλα τρισδιάστατα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω ή από κάτω του.

Για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Τζον Χάουελ και τον συνεργάτη του Τζόζεφ Τσόι, χρησιμοποίησε μια διάταξη από τέσσερις φθηνούς και διαθέσιμους στο εμπόριο οπτικούς φακούς. Με τη βοήθεια των φακών και από διαφορετικές οπτικές γωνίες εξαφάνισαν ένα χέρι, ένα πρόσωπο και ένα χάρακα! Το εντυπωσιακό είναι ότι ο παρατηρητής βλέπει κανονικά την υπόλοιπη εικόνα στο φόντο, πίσω και γύρω από το «εξαφανισμένο» αντικείμενο.

Οι ερευνητές, που υπέβαλαν τη σχετική μελέτη προς δημοσίευση στο περιοδικό οπτικής έρευνας Optics Express (και ήδη έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο arXiv.org), ανέφεραν ότι, αντίθετα με άλλες παρεμφερείς προσπάθειες ερευνητικών ομάδων που χρησιμοποιούν ακριβό εξοπλισμό και «εξωτικά» υλικά (όπως τα λεγόμενα μετα-υλικά που καμπυλώνουν το φως γύρω τους), ο νέος οπτικός μανδύας είναι πιο απλός και δουλεύει σε όλο το ορατό φάσμα του φωτός και όχι μόνο σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Επιπλέον, όπως είπε ο Τζότζεφ Τσόι, «από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη συσκευή αορατότητας που παρέχει σε συνεχή βάση τρισδιάστατη απόκρυψη (αντικειμένων) και από πολλές διευθύνσεις στο ορατό φάσμα».

Μεταξύ άλλων, ο «μανδύας Ρότσεστερ» θα μπορούσε στο μέλλον να βρει διάφορες καθημερινές πρακτικές εφαρμογές, όπως π.χ. να «εξαφανίζει» το τροχόσπιτο ή τη βάρκα που ρυμουλκείται από ένα αυτοκίνητο, έτσι ώστε ο οδηγός να βλέπει ανεμπόδιστα πίσω του το δρόμο από τους καθρέφτες. Ακόμη, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για στρατιωτικές χρήσεις, ιατρικές (π.χ. στις χειρουργικές επεμβάσεις), στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, στη δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης κ.α.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο μανδύας τους κόστισε περίπου 1.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη φθηνότερα. Όσο πιο μεγάλοι είναι οι φακοί, τόσο μεγαλύτερου μεγέθους αντικείμενα μπορούν να «εξαφανίσουν».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ