27 Σεπτέμβριος 2014, 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές

  • Τη μισή σύνταξη θα δώσει αύριο ο ΟΑΕΕ 4

Ξεμπλοκάρει η χορήγηση της σύνταξης, αλλά οι οφειλές θα συμψηφίζονται με δόσεις.

Με νέες προϋποθέσεις θα βγάζουν σύνταξη τα ασφαλιστικά Tαμεία σε όσους χρωστούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν στο εξής το ποσό που αναλογεί, αλλά στην τσέπη τους θα φτάνει μόνο ό,τι περισσεύει μετά το συμψηφισμό των χρεών τους με τη σύνταξη. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας η διαδικασία του συμψηφισμού χρεών από σύνταξη αλλάζει, και κυρίως ξεμπλοκάρει –υπό προϋποθέσεις– η χορήγηση σύνταξης από τον ΟΑΕΕ στις περιπτώσεις που το Tαμείο αυτό θα πρέπει να δώσει τμήμα σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση.

Διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ

Μέχρι σήμερα ένας ασφαλισμένος που ήταν στον ΟΑΕΕ και μετέπειτα στο ΙΚΑ, όταν υπέβαλλε αίτηση για σύνταξη και είχε οφειλή στον ΟΑΕΕ, έπαιρνε μόνο το ποσό που του έβγαζε το ΙΚΑ για όσο διάστημα ήταν εκεί ασφαλισμένος. Ο ΟΑΕΕ δεν έδινε το δικό του τμήμα σύνταξης, αν δεν εξοφλούνταν άμεσα οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε ήταν 1.000 ευρώ, είτε 5.000, είτε 25.000 ευρώ.

Επιπλέον, με τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να ζητήσουν με αίτησή τους στον ΟΑΕΕ να αφαιρεθεί από τον υπολογισμό της σύνταξής τους ο χρόνος ασφάλισης για τον οποίο δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές τους, και να κρατήσουν μόνο το διάστημα που είχαν πληρώσει.
Με τη νέα απόφαση όμως επέρχονται αλλαγές στο συμψηφισμό χρεών από σύνταξη και στο εξής ο ΟΑΕΕ θα δίνει το τμήμα σύνταξης που του αναλογεί, ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι του έχουν οφειλές, καθώς θα τις συμψηφίζει παρακρατώντας το ανάλογο ποσό από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις.

Την ίδια διαδικασία θα ακολουθούν και όλοι οι φορείς, είτε απονέμουν τη σύνταξη είτε συμμετέχουν με τμήμα σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

40 δόσεις για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ

Ειδικά για τον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που είναι συμμετέχων οργανισμός, προβλέπεται ότι τα χρέη από εισφορές θα συμψηφίζονται με το ποσό σύνταξης σε 40 μήνες, εφόσον η οφειλή προς τον ΟΑΕΕ δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Αν η οφειλή ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι του για να πάρουν τη σύνταξή τους κατά το τμήμα που αφορά χρόνο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το άνω των 20.000 ποσό και να συμψηφίζουν τις 20.000 με τη σύνταξη. Επίσης επέρχεται και άλλη μια αλλαγή: Πλέον οι ασφαλισμένοι μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού υποχρεώνονται να αξιοποιήσουν όλο το διάστημα της ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο το χρόνο που πλήρωσαν εισφορές.

Στις περιπτώσεις δε που το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό της παρακράτησης, θα πρέπει να πληρωθεί το επιπλέον ποσό της οφειλής ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η σύνταξη που θα συμψηφιστεί με το υπόλοιπο χρέος.

Πηγή: money-money.gr