26 Σεπτέμβριος 2014, 13:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Περιστέρη: Στην Αμφίπολη «σε έναν μήνα τελειώνουμε»

  • Περιστέρη: Στην Αμφίπολη «σε έναν μήνα τελειώνουμε»

Τι είπε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους. 

Από την Μεσολακκιά Σερρών όπου έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο «γραφείο» ενημέρωσης για την ανασκαφή της Αμφίπολης η Κατερίνα Περιστέρη ήταν σαφής: «σε έναν μήνα τελειώνουμε», είπε στους δημοσιογράφους. 

Σχολιάζοντας την κατηγορία ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, η ανασκαφέας της Αμφίπολης δήλωσε ότι κάνει την δουλειά της χωρίς να εμπλέκονται πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. «Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή. 

Σχετικά με τα σχόλια της καθηγήτριας Όλγας Παλαγγιά που ήταν η πρώτη που έθεσε θέμα χρονολόγησης του μνημείου, η Κατερίνα Περιστέρη απέφυγε να ρίξει περισσότερο νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης. «Εκ μέρους της ομάδας εργασίας παρακαλώ να μείνει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο μακράν πάσης παραφιλολογίας», δήλωσε.

Σκάβοντας κάτω από τις Καρυάτιδες

Αυτή τη στιγμή η διεπιστημονική ομάδα επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο να ελαφρύνει τον λόφο στην κορυφή από το βάρος των χωμάτων και από τις παλιές ανασκαφές. Εντός του ταφικού μνημείου η δουλειά γίνεται μπροστά από τις Καρυάτιδες ενώ υπολογίζεται ότι η είσοδος στον τρίτο θάλαμο θα γίνει σκάβοντας κάτω από τα τεράστια αγάλματα. 

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μπει ακόμα στον τρίτο θάλαμο καθώς η οροφή του βρίσκεται σε οριακή ισορροπία. «Θα εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο "κατεβαίνοντας" κάτω από τις Καρυάτιδες δεδομένου του ότι οποιοσδήποτε άλλος τρόπος θα απειλούσε τα ίδια τα αγάλματα και το μνημείο», αναφέρουν στο TheTOC πηγές από το περιβάλλον της ανασκαφής. Οι Καρυάτιδες «πατούν» σε βάθρα που «ακουμπούν» στην οροφή πόρτας του συγκεκριμένου τοίχου.

Η Κατερίνα Περιστέρη, προς το παρόν, αποφεύγει να επιβεβαιώσει την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, για την ύπαρξη και τέταρτου χώρου. «Δεν έχουμε μπει ακόμα στον τρίτο θάλαμο», ήταν η απάντησή της. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TheTOC