26 Σεπτέμβριος 2014, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Πρόεδρος Αρμενίας για Γενοκτονίες: «Στο διάβολο οι συμφωνίες που δεν κυρώνει η Τουρκία»

  • Πρόεδρος Αρμενίας για Γενοκτονίες: «Στο διάβολο οι συμφωνίες που δεν κυρώνει η Τουρκία»

Η οργισμένη ομιλία στον ΟΗΕ και οι ευχαριστίες σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Μη διπλωματικές εκφράσεις και ευθεία επίθεση στην Τουρκία κυριάρχησαν στην ομιλία του προέδρου της Αρμενίας από το βήμα της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το δριμύ κατηγορώ του Σερζ Σαρκισιάν έχει να κάνει με τη μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και με την τελούσα σε εκκρεμότητα επικύρωση των πρωτοκόλλων της Ζυρίχης που εξομαλύνουν τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση . 

«Για έναν ολόκληρο αιώνα τώρα, Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο, καθώς και το σύνολο της προοδευτικής διεθνούς κοινότητας, αναμένουν από την Τουρκία να επιδείξει θάρρος και να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία με την αναγνώριση της αρμενικής Γενοκτονίας, απαλλάσσοντας έτσι τις επόμενες γενιές από αυτό το βαρύ φορτίο του παρελθόντος. Δυστυχώς, αντ’ αυτού συνεχίζουμε να ακούμε διφορούμενα μηνύματα, με τα οποία εξισώνονται το θύμα και ο σφαγέας και η ιστορία χαλκεύεται», ανέφερε ο Σαρκισιάν. 

«Στο διάβολο»

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Άγκυρας, ο Αρμένιος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του ποτέ δεν έθεσε ως όρο την αναγνώριση της Γενοκτονίας προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις. «Τα εν λόγω πρωτόκολλα (της Ζυρίχης) έχουν παγώσει για χρόνια τώρα και αναμένουν την επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η Άγκυρα δηλώνει δημοσίως ότι θα επικυρώσει τα πρωτόκολλα αυτά μόνο εάν οι Αρμένιοι παραχωρήσουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την ελεύθερη Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν», είπε, και συνέχισε: «στο διάβολο με την κύρωση της συμφωνίας».

Ο Σερζ Σαρκισιάν εξήγησε ότι η παραπάνω φράση –που προκάλεσε αίσθηση– συμπυκνώνει τον πανάρχαιο αγώνα ολόκληρου του έθνους και εξηγεί με σαφήνεια σε εκείνους που προσπαθούν να διαπραγματευτούν την πατρίδα των άλλων «ότι η πατρίδα είναι ιερή και απαραβίαστη και καλύτερα να μείνουν μακριά από εμάς με τα παζάρια τους».

Αποκάλυψε επίσης ότι το Ερεβάν σκέφτεται σοβαρά να ανακαλέσει από το αρμενικό κοινοβούλιο τα πρωτόκολλα της Ζυρίχης.

Ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το 2015 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. «Ήταν ένα πρωτοφανές έγκλημα, στόχος του οποίου ήταν να εξαλείψει ένα έθνος και να του στερήσει τη πατρίδα του. Ένα έγκλημα που εξακολουθεί να αποτελεί ανεπούλωτο σημάδι για κάθε Αρμένιο», είπε ο Σαρκισιάν ενώπιον της Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η ανεπαρκής καταδίκη άνοιξε το δρόμο για παρόμοια εγκλήματα μαζικών δολοφονιών στο μέλλον». Ο Αρμένιος πρόεδρος ευχαρίστησε ονομαστικά τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία – μεταξύ αυτών την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από infognomonpolitics.blogspot.gr