25 Σεπτέμβριος 2014, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Εκδηλώσεις «Καπετανίδεια» 2014 για τον ήρωα του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς

  • Εκδηλώσεις «Καπετανίδεια» 2014 για τον ήρωα του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς

Στο πρόσωπό του τιμάται ο Πόντος που δεν έσκυψε το κεφάλι. 

Οι ήρωες του αδούλωτου Πόντου, εκείνοι που αρνήθηκαν να προδώσουν την πίστη και την εθνική καταγωγή τους, τιμώνται όπως τους πρέπει στο πρόσωπο του δημοσιογράφου και εκδότη της Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς, το αρχαιότερο εν ενεργεία ποντιακό σωματείο στην Ελλάδα.

Τα «Καπετανίδεια» 2014, που θα γίνουν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 18.30,  καθιερώθηκαν πριν από μερικά χρόνια ως εορτή για την ίδρυση του συλλόγου και είναι αφιερωμένα στον άνθρωπο ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «εθνική πανήγυρι» τις μέρες που οδηγούνταν στις κρεμάλες γιατροί, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι, εκδότες, μεγαλέμποροι, ιερείς, καθηγητές και μαθητές. Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν ένας από τους ήρωες του Πόντου που απαγχονίστηκε από τα λεγόμενα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» της Αμάσειας, τα οποία πραγματικό σκοπό είχαν να ακρωτηριάσουν τον ελληνισμό και να εξαλείψουν το γένος από τα μέρη του. Οι παριστάμενοι στα «Καπετανίδεια» θα τιμήσουν τη μνήμη όλων των απαγχονισμένων ηρώων του Πόντου. 

Κεντρικός ομιλητής της φετινής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Νίκου Καπετανίδη, έναντι του συλλόγου (Καπετανίδου 81 και Σωκράτους, Δραπετσώνα) είναι ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Τάσος Κοντογιαννίδης. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο pontos-news.gr, στη διάρκεια της ομιλίας του θα δώσει άγνωστα στοιχεία για το πρόσωπο του δημοσιογράφου-εκδότη της Τραπεζούντας. 

Στιγμιότυπο από τα περσινά «Καπετανίδεια»

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς, Χρίστος Δημόπουλος, ενώ επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην αναθηματική στήλη του Νίκου Καπετανίδη θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. 

Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική ηγεσία του τόπου, δημοτικά σχολεία, συλλόγους, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς. Άγημα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών θα αποδώσει τιμές ενώ η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου θα γίνει από τη Φιλαρμονική.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε επίσης: Νίκος Καπετανίδης: Ο Πόντιος δημοσιογράφος που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους