25 Σεπτέμβριος 2014, 16:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Επέκταση του μετρό Αθηνών – Από πού θα περάσει η νέα γραμμή 4 (χάρτης)

  • Επέκταση του μετρό Αθηνών – Από πού θα περάσει η νέα γραμμή 4 (χάρτης)

Η κατασκευή της θα αρχίσει στο τέλος του επομένου έτους και θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2023. 

Στα τέλη του 2015 θα αρχίσει τελικά να κατασκευάζεται η πολυαναμενόμενη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας η οποία θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και 14 σταθμούς αντί για εννέα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η καινοτομία της επιπλέον γραμμής, που θα συνδέει πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, είναι ότι οι συρμοί της θα κινούνται χωρίς οδηγό. 

Όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, του υφυπουργού Μεταφορών και του προέδρου της Αττικό Μετρό η νέα γραμμή θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια. 

Το πρώτο της τμήμα, που ξεκινάει από το άλσος Βεΐκου και καταλήγει στο Γουδή περνώντας από Γαλάτσι, Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ζωγράφου, υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 220.000 επιβάτες ημερησίως. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου και της Αττικό Μετρό είναι ότι με την γραμμή 4 περίπου 53.000 οδηγοί θα αφήνουν καθημερινά το ΙΧ τους στο σπίτι. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου θα ανέλθει στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ, και οι πόροι θα εξασφαλιστούν μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ. 

«Η γραμμή 4 καλύπτει ένα εμφανές κενό» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Βάσει του σχεδιασμού, το σύνολο της γραμμής θα έχει ολοκληρωθεί όταν φτάσει μέχρι τη Λυκόβρυση. Συνολικά προβλέπεται ότι το τμήμα αυτό του μετρό θα έχει μήκος 32 χλμ., με 30 σταθμούς και προϋπολογισμό 3,3 δισ. ευρώ. Όταν η γραμμή 4 παραδοθεί ολοκληρωμένη θα την χρησιμοποιούν περισσότεροι από 500.000 επιβάτες καθημερινά και θα διαθέτει 38 συρμούς νέας τεχνολογίας. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ