25 Σεπτέμβριος 2014, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Βραβεύτηκε η Πολίτισσα που έκλεψε την καρδιά του Στέλιου Καζαντζίδη

  • Βραβεύτηκε η Πολίτισσα που έκλεψε την καρδιά του Στέλιου Καζαντζίδη

Η Τουρκάν Σοράι σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

Θεωρείται μία από τις τέσσερις ιέρειες του παλιού σινεμά στην Τουρκία και οι θαυμαστές της την αποκαλούν χωρίς δεύτερη σκέψη «Σουλτάνα του τουρκικού σινεμά», μια και τα τελευταία 50 χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 150 κινηματογραφικές ταινίες. 

Η Τουρκάν Σοράι είναι χορτάτη από διακρίσεις εντός κι εκτός Τουρκίας, μετά από μια λαμπρή καριέρα που άρχισε σε ηλικία 15 ετών, τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο το βραβείο που της απονεμήθηκε προσφάτως στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στο Δυρράχιο της Αλβανίας για τη συνολική προσφορά της στις βαλκανικές Τέχνες ήταν κάτι που δέχθηκε με μεγάλη χαρά. 

Στην Ελλάδα η Τουρκάν Σοράι έγινε γνωστή για το φλερτ της με τον Στέλιο Καζαντζίδη, όταν εκείνος ήταν παντρεμένος με την Μαρινέλλα, κάτι το οποίο είχε επιβεβαιώσει προσφάτως στο pontos-news.gr η χήρα του, Βάσω Καζαντζίδη.

Το ταλέντο και η ομορφιά της Τουρκάν την έκαναν γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή. Και ήταν τόση η δημοφιλία της που είχε τη δύναμη να επιβάλλει τους κανόνες της σε παραγωγούς και σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργαζόταν. «Οι κανόνες της Τουρκάν Σοράι» ήταν περιορισμοί που επέβαλλε και είχαν σχέση με τους χώρους των γυρισμάτων, τις γυμνές σκηνές και το ωράριο εργασίας, προέβλεπαν δε χρηματικά πρόστιμα για όποιον τους παραβίαζε.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού έχει αποδώσει στην Τουρκάν Σοράι τον τίτλο «Καλλιτέχνιδα του Κράτους», ενώ από το 2010 είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε επίσης: Ο Στέλιος ήταν κάργα Πόντιος! Η σύζυγος του Καζαντζίδη, Βάσω, μιλά αποκλειστικά στο pontos-news.gr