25 Σεπτέμβριος 2014, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Με νυχτερινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν απόψε τα 49α Δημήτρια

  • Με νυχτερινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν απόψε τα 49α Δημήτρια

Στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων, από σήμερα έως τις 29 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν πενήντα και πλέον εκδηλώσεις εικαστικών δράσεων, μουσικών και θεατρικών παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσκληση για νυχτερινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα σημεία μιας διαδρομής με προβολές εικαστικών έργων, με τη συνοδεία μουσικών, φωτιστικών προβολών και εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους, απευθύνουν απόψε, στις 10:00 μ.μ., τα Δημήτρια, η ιστορική ετήσια πολιτιστική διοργάνωση της πόλης.

Με γενικό άξονα την Εγνατία Οδό, σε μια νοητή γραμμή που ξεκινά από το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως (βίλα Πετρίδη), περνάει από την οδό Δωδεκανήσου και συνεχίζεται στο παλιό εμπορικό κέντρο της οδού Βαλαωρίτου, μέχρι το σημερινό εμπορικό κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους και τη Ρωμαϊκή Αγορά, καλλιτέχνες «μιλούν» στην πόλη τη νύχτα και... για τη νύχτα.

Οι προβολές και οι μουσικές θα διαρκέσουν ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Την ταυτότητά τους όμως, την οποία αναζητούν, όπως δήλωναν οι διοργανωτές στην παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων, δεν θα την εντοπίσουν τα «Δημήτρια» μόνο στο σκοτάδι.

Ημερίδα αύριο στη ΔΕΘ

Στο φως της ημέρας και της αίθουσας «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, από τις 10:30 π.μ. ως τις 06:00 μ.μ. ημερίδα με τίτλο «Αστικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ και Δημήτρια». Θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τη διοργάνωση στο πλαίσιο των φεστιβάλ πόλεων, αναδεικνύοντας τις εναλλακτικές εκδοχές και τις ποικίλες στοχεύσεις της στο πλαίσιο του σύγχρονου πολιτισμού.

Μέσα από ξεχωριστούς άξονες και επιμέρους θέματα –καλλιτεχνικά, νομικά, τεχνικά και οικονομικά– Έλληνες και ξένοι ομιλητές (καλλιτεχνικοί διευθυντές άλλων φεστιβάλ, καλλιτέχνες, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, παραγωγοί κ.ά.) θα εξετάσουν ζητήματα της μελλοντικής διαχείρισής του θεσμού.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστεί έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό των Δημητρίων το περιοδικό Parallaxi και στόχο τον... εντοπισμό της ταυτότητας του θεσμού («Τι είναι για σένα τα Δημήτρια»).

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr