24 Σεπτέμβριος 2014, 20:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Αρχαία και εκρηκτικά εντοπίστηκαν στην Ελαφόνησο (φωτο)

  • Αρχαία και εκρηκτικά εντοπίστηκαν στην Ελαφόνησο (φωτο)

Συνελήφθησαν κάτοικοι του νησιού.

Αδυναμία στα αρχαία και τα εκρηκτικά είχαν έξι κάτοικοι της Ελαφονήσου, οι οποίοι συνελήφθησαν και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για παράνομη οπλοκατοχή, εκρηκτικά και παραβάσεις του Τελωνιακού Κώδικα.

Οι συλληφθέντες, τέσσερις άνδρες και δυο γυναίκες, ηλικίας από 45 έως 78 ετών είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα, εκρηκτικά, λαθραίο καπνό και φυσίγγια. 

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης της Ασφάλειας Σπάρτης στην Ελαφόνησο  ερευνήθηκαν σπίτια και άλλοι χώροι, ιδιοκτησίας των συλληφθέντων όπου συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 15,92 κιλά εκρηκτική ύλη, 1.284 γρ. πυρίτιδας, 268 καψούλια, συσκευασία με σκάγια βάρους 106 γρ, έντεκα πυροκροτητές, 128 μέτρα και 42 τεμάχια των 13 εκ. έκαστο ακαριαίας θρυαλλίδας, 43 μέτρα βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί και 34 φυσίγγια. 

Σε παράλληλη έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 3 τμήματα αμφορέων, τμήμα κεραμίδας με μελανό επίχρισμα, 3 τμήματα λαβών από αγγεία, 8 θραύσματα αγγείων, 2 θραύσματα κεράμων, τμήμα χείλους από πιθάρι, 2 κεφαλές από πήλινα εδώλια, 4 τμήματα αγγείων, τμήμα από πιθάρι με εγχάρακτο και εμπίεστο διάκοσμο και τμήμα βάσης μαρμάρινου αγγείου.

Αρχαιολόγος έκανε έλεγχο στα ευρεθέντα και έκρινε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και θα αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία.

Επιπλέον, στο ίδιο σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 18,2 μέτρα βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί, κάνη κυνηγετικού όπλου, 3 συσκευασίες με λαθραίο καπνό, συνολικού βάρους 3,245 κιλά.

Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ