24 Σεπτέμβριος 2014, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Αγριεύει η κόντρα των αρχαιολόγων για την Αμφίπολη

  • Αγριεύει η κόντρα των αρχαιολόγων για την Αμφίπολη

Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά σηκώνει το γάντι και απαντά στην ανασκαφέα της Αμφίπολης. 

Μετά τις δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη περί συναδέλφων της «που βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας» αλλά και την διαβεβαίωσή της ότι ο τάφος είναι μακεδονικός, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά σήκωσε το γάντι μιλώντας στο Mega.

«Πιστεύω ότι είναι πολιτικός ο λόγος για τον οποίο τόσο πολύ επιμένουν ότι ο τάφος είναι μακεδονικός. Δεν έχει σχέση με την επιστήμη», είπε. Η Όλγα Παλαγγιά, προ ημερών σε δηλώσεις της στα Νέα, ήταν από τις πρώτες που μιλούσε για λάθος χρονολόγηση. 

Βασιζόμενη στα ευρήματα είχε πει ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκής εποχής και ότι ίσως πρόκειται για ένα μνημείο που έγινε για να ταφούν οι νεκροί της μάχης των Φιλίππων. «Ο τρόπος που χτίστηκε μοιάζει με το μαυσωλείο του Αυγούστου. Όλοι οι μακεδονικοί τάφοι είναι σφραγισμένοι με μαρμάρινη πόρτα, ενώ εδώ δεν έχουμε βρει τέτοια πόρτα», επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «η αρχαιολογία είναι η επιστήμη των συγκρίσεων, οι Μακεδονικοί τάφοι δεν μοιάζουν με αυτόν που βρέθηκε στην Αμφίπολη».

Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας δεν απέφυγε και την ευθεία επίθεση στην Κατερίνα Περιστέρη. «Πριν μπει μέσα είπε ότι το μνημείο το έχει φτιάξει ο Δεινοκράτης ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίς να έχει κανένα στοιχείο. Εγώ δεν θα έκανα καμία ανακοίνωση για το τι βρήκα μέχρι να τελειώσει η ανασκαφή», ανέφερε. 

Απαντώντας, δε στην κατηγορία περί δημοσιότητας είπε ότι λυπάται που δημιουργήθηκε όλος αυτός ο θόρυβος και ότι η ίδια δεν την επιζητά την δημοσιότητα. «Κανένας δεν είχε αμφισβητήσει την χρονολόγηση του μνημείου μέχρι τη στιγμή που η εφημερίδα Τα Νέα ζήτησαν την άποψή μου», κατέληξε η Όλγα Παλαγγιά.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr 

Διαβάστε επίσης: Ένα ακόμα ανατρεπτικό σενάριο για την Αμφίπολη