23 Σεπτέμβριος 2014, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Σαμαράς: Δεν θέλουμε άλλο δάνειο – Μέρκελ: Θα στηρίξουμε

  • Σαμαράς: Δεν θέλουμε άλλο δάνειο – Μέρκελ: Θα στηρίξουμε

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το γερμανο-ελληνικό γεύμα εργασίας στο Βερολίνο. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Χωρίς μεγάλες ειδήσεις ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς μετά το γεύμα εργασίας που είχαν στο Βερολίνο. Άλλωστε στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησε το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και η προοπτική του ενώ και οι δυο πλευρές απέφυγαν να θίξουν όλα τα «καυτά θέματα».

«Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την τρόικα. Η Γερμανία θα την στηρίξει γιατί υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης. Φαίνεται αυτό από τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία εξέφρασε την κατανόησή της για την ανεργία. 

Οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου δεν θα μπορούσαν να μη ρωτήσουν την άποψη της Άνγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τους εταίρους. Υπάρχουν μόνο επιτυχίες», ήταν η απάντησή της.

Χρειαζόμαστε φορο-ανάσες

Από την μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε και επί γερμανικού εδάφους ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανακούφιση στο πεδίο της φορολόγησης για να πετύχει τους στόχους στα δημόσια πλεονάσματα και όχι ένα νέο πακέτο βοήθειας. «Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά.  

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απάντησε ότι «θα είναι βιώσιμο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω μίας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν».

Σε ερώτηση, δε, για το ενδεχόμενο ενός «βελούδινου» διαζυγίου με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν αποδέχεται τους όρους διαζύγιο και βελούδινο σχετικά με το Ταμείο και σημείωσε ότι «έχουμε μία συνεργασία (με το ΔΝΤ) που δεν ήταν εύκολη, αλλά άλλαξε την εικόνα της οικονομίας μας».

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Για «θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού που εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια “διαπραγμάτευση” είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί και ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιδιώκει «ελάφρυνση» του χρέους και του μνημονίου, όχι για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο. 

«Απέκρυψε την αλήθεια, δηλαδή την εξαθλίωση του ελληνικού λαού προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση και υπέβαλε τα σέβη του στην εμπνεύστρια της καταστροφικής πολιτικής για την πατρίδα μας», ήταν το σχόλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ως «προσκύνημα στους διεθνείς τοκογλύφους», είδε τη συνάντηση η Χρυσή Αυγή. «Λόγια παρηγοριάς», σχολιάζει το Ποτάμι.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: EPA)