23 Σεπτέμβριος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Άσε με να σε μυρίσω, να σου πω τι κόμμα ψηφίζεις!

  • Άσε με να σε μυρίσω, να σου πω τι κόμμα ψηφίζεις!

Έχουν και οι πολιτικές ιδεολογίες κάθε μία τη δική της ξεχωριστή μυρωδιά και οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίζουν έναν συντηρητικό από έναν προοδευτικό μόνο από τη μύτη, σύμφωνα με μια ασυνήθιστη νέα επιστημονική έρευνα.

Η πρωτότυπη αυτή μελέτη συσχέτισε για πρώτη φορά τις πολιτικές προτιμήσεις με τις οσμές, δείχνοντας ότι υποσυνείδητα οι άνθρωποι προτιμούν την μυρωδιά όσων έχουν παρόμοιες αντιλήψεις με τις δικές τους.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Πενσιλβάνια, Χάρβαρντ και Μπράουν με επικεφαλής τον Πιτ Χατέμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό πολιτικής επιστήμης "American Journal of Political Science", πειραματίστηκαν με 146 εθελοντές ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι αρχικά κατατάχθηκαν με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, από πολύ συντηρητικοί έως πολύ προοδευτικοί - φιλελεύθεροι.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να φοράνε επί 24 ώρες κάτω από την μασχάλη τους σφουγγαράκια για να ποτιστούν με τον ιδρώτα τους. Σε αυτό το διάστημα δεν έπρεπε να κάνουν μπάνιο ή να φοράνε άρωμα.

Τι έδειξαν τα «μυρωδάτα» σφουγγαράκια

Στη συνέχεια, μια δεύτερη ομάδα 125 εθελοντών - οι οποίοι και αυτοί είχαν δηλώσει προηγουμένως τις πολιτικές τους προτιμήσεις - έπρεπε να μυρίσουν αυτά τα «μυρωδάτα» σφουγγαράκια και να τα βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το ένα έως πέντε.

Παρότι η δεύτερη ομάδα εθελοντών δεν ήταν σε θέση να συσχετίσουν μια συγκεκριμένη οσμή με μια συγκεκριμένη πολιτική πεποίθηση (δηλαδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν το ιδρωμένο σφουγγαράκι προερχόταν από έναν συντηρητικό ή προοδευτικό), αυτό που αποκάλυψε το πείραμα, είναι ότι οι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, προτιμούν την μυρωδιά των ανθρώπων που έχουν την ίδια ή παρεμφερή πολιτική ιδεολογία.

Οι συντηρητικοί δήλωσαν ότι προτιμούν περισσότερο την μυρωδιά εκείνη που προερχόταν (χωρίς να το γνωρίζουν) από επίσης συντηρητικούς, ενώ οι προοδευτικοί - φιλελεύθεροι συστηματικά δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει καθόλου η μυρωδιά που προερχόταν από συντηρητικούς. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι υπάρχει πιθανότητα μικρότερη από 10% τα ανωτέρω ευρήματα να είναι τυχαία.

Με τη μύτη και οι σεξουαλικές επιλογές;

Σύμφωνα με τον Πιτ Χατέμι, η υποσυνείδητη επιρροή της μυρωδιάς μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά σε έναν άνθρωπο σε σχέση με έναν άλλο. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά σεξουαλικό και συναισθηματικό σύντροφο με τον οποίο ταιριάζουν και πολιτικά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δύο σύζυγοι τείνουν να έχουν παρόμοιες πολιτικές αντιλήψεις, ενώ άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη σεξουαλική έλξη και στην οσμή.

Η βιολογική - γενετική συνιστώσα

 Άλλες έρευνες παρέχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πως οι πολιτικές πεποιθήσεις έχουν και μια βιολογική - γενετική συνιστώσα. Για παράδειγμα, οι συντηρητικοί έχουν εκ φύσεως μεγαλύτερη τάση να εκδηλώνουν το αίσθημα της αηδίας (πράγμα που τους ωθεί πιο έντονα να σιχαίνονται καινοτομίες όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου), ενώ είναι επίσης πιο επιρρεπείς στον φόβο (κάτι που τους ωθεί να τάσσονται υπέρ των "κλειστών" κοινωνιών σε ζητήματα όπως η μετανάστευση).

Μετά από όλα αυτά, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή οι βιομηχανίες καλλυντικών να βγάλουν στην αγορά ξεχωριστά αρώματα για «δεξιούς» και «αριστερούς»!

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ