23 Σεπτέμβριος 2014, 07:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

ΗΠΑ: Άρχισαν οι βομβαρδισμοί θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

  • ΗΠΑ: Άρχισαν οι βομβαρδισμοί θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Ο αμερικανικός στρατός σε συνεργασία με συμμαχικές του δυνάμεις βομβάρδισε τη νύχτα θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών που βομβαρδίζονται θέσεις τους επί συριακού εδάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των Αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Τόμαχοκ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε. Όπως ανέφερε ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, τουλάχιστον 20 στόχοι των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος επλήγησαν από πυραύλους τύπου Τόμαχοκ τους οποίους οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν από πολεμικά πλοία.

Ενίσχυση και από αραβικά κράτη

Σύμφωνα με τον Αμερικανός αξιωματούχο, τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ ενίσχυσαν και αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Το ενδεχόμενο επέκτασης των επιθέσεων των ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών και στη Συρία -εκτός από το Ιράκ- είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Βλαντιμίρ Πούτιν - Μπαν Κι Μουν

Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr