22 Σεπτέμβριος 2014, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2015, 11:25

Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης εξηγεί γιατί παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΠΟΕ - Αποκλειστική συνέντευξη

  • Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης εξηγεί γιατί παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΠΟΕ - Αποκλειστική συνέντευξη

O παραιτηθείς πρόεδρος της ΠΟΕ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο pontos-news.gr, υποστηρίζει ότι αντιμετωπίστηκε με «αήθη τρόπο» από κάποιους για την επίσκεψη στη Σουμελά όπου πήγε ως «κοινός θνητός». 

Κύριε Φαχαντίδη μάθαμε για την παραίτησή σας και ήθελα να ρωτήσω εάν είναι οριστικό.
Ναι, είναι οριστικό. Υπεβλήθη προφορικά κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου και ήδη αποστέλλεται και το γραπτό κείμενο σε λίγη ώρα.

Συνεπώς η υποβολή της παραίτησής σας δεν έγινε εν θερμώ.
Όχι. Είναι προϊόν σχετικά μακροχρόνιας σκέψης. Η απόφασή μου σχετίζεται με το ότι δεν υπήρχε σύμπνοια και δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα που παρεμπόδιζε την εφαρμογή του προγράμματος για την επίλυση των προβλημάτων της ΠΟΕ.

Συγκεκριμένα, η κύρια αιτία της παραιτήσεώς μου είναι πως η πλειοψηφία του ΔΣ καταφέρθηκε με αήθη τρόπο εναντίον μου, με αφορμή την προσκυνηματική επίσκεψή μου στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, τον Δεκαπενταύγουστο. 

Πήγατε ως πρόεδρος της ΠΟΕ ή ως απλός προσκυνητής;
Πήγα ως κοινός θνητός. Αλλά δεν είμαι άγνωστος στο χώρο, οπότε είναι φυσικό να συναντήσω εκεί κάποιους γνωστούς ή να κάνω χειραψία με ανθρώπους οι οποίοι με γνώριζαν για πρώτη φορά. Δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια που να στρεφόταν ενάντια στις βασικές αρχές της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τις οποίες υποστηρίζω και τις οποίες δεν έχω απεμπολήσει. Όμως η εμπαθής, θα έλεγα, και κακόβουλη κριτική, η οποία ενδεχομένως να εκπορεύεται και από εξωθεσμικούς παράγοντες, με εξανάγκασαν σε παραίτηση από ευθιξία και για προστασία της αξιοπρέπειάς μου. 

Ξέρετε, μου κάνει εντύπωση ότι εκλεγήκατε πριν από περίπου ένα χρόνο έχοντας πάρει αρκετές ψήφους και παραιτηθήκατε σε μια στιγμή. Μήπως τελικά ήταν εν θερμώ;
Όχι. Ξανασυνέβη πριν από περίπου ένα μήνα και κάποιο άλλο γεγονός [σημ. εννοεί υπέβαλε και πάλι παραίτηση], όμως το Συμβούλιο ομόφωνα δεν έκανε δεκτή την παραίτησή μου, οπότε παρέμεινα για να δω εάν αυτό θα ήταν κάτι σταθερό. Όμως η επανάληψη και η υποτροπή αυτής της συμπεριφοράς δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω, διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είμαι πρόεδρος υπό επιτροπεία ή υπό επίβλεψη. Η διαδρομή μου δεν επέτρεπε να κάνω κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω ότι δεν έκανα κάτι αντίθετο προς τις αρχές της Παμποντιακής. Αντιλαμβάνεστε. Είναι λόγος να μη μου επιτρέπεται να πάω στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου;

Δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές από την ΠΟΕ αναφέρουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή εσείς είχατε επαφή με στελέχη της ΠΟΠΣ και την πρόεδρο της.
Ναι, αυτή είναι μια αρχική ενέργεια που έγινε στο παρελθόν για να γνωρίσω τις απόψεις και να βολιδοσκοπήσω την άλλη πλευρά. Ως νέος πρόεδρος έχω επισκεφθεί 15 αρχές και προσωπικότητες του χώρου, οπότε ήταν φυσικό να επισκεφθώ και την άλλη ομοσπονδία, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους ήρθα σε επαφή μού έθεταν το θέμα του διχασμού του ποντιακού κόσμου.

Από πού πιστεύετε ότι πηγάζει αυτός ο διχασμός;
Όπως όλοι γνωρίζουν, από το νομικό και διοικητικό καθεστώς που υπάρχει στο Ίδρυμα Παναγίας Σουμελά. 


Ο Επ. Φαχαντίδης (τρίτος από αριστερά στη δεύτερη σειρά) κατά τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά 

Υπάρχει ισοβιότητα εκεί;
Όχι βάσει του καταστατικού, αλλά βάσει των ανθρωπίνων δυνάμεων και επιδιώξεων. Στην πράξη υπάρχει μια οικογένεια που έχει τη διεύθυνση εκεί επί μισό αιώνα. Αυτό είναι το θέμα. Καθώς επίσης και το ότι το ΔΣ αποτελείται στην πλειοψηφία του από διορισμένα και όχι εκλεγμένα μέλη. Τα επτά μέλη είναι διορισμένα και τα δυο είναι εκλεγμένα από τον ποντιακό κόσμο. Όλο αυτό δεν θεωρείται δημοκρατικό, και επ’ αυτού στηρίζεται όλη η διεκδίκηση.

Οπότε εσείς παλαιότερα ήρθατε σε επαφή μαζί τους για να δείτε ποιες είναι οι προθέσεις τους ή επειδή πιστεύατε ότι μπορείτε να γεφυρώσετε τις διαφορές;
Έγινε κατόπιν και της εντολής του ΔΣ. Έτσι πήγα να δω την κ. Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρο της ΠΟΠΣ, και λόγω του ότι ακολουθούσε η εκδήλωση Μνήμης της 19ης Μαΐου. Εκεί εκτεθήκαμε καθώς την ίδια μέρα κάναμε δυο εκδηλώσεις και ο κόσμος αναρωτιόταν τι συνέβαινε: δεν είναι το ίδιο γεγονός, δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι Πόντιοι; Πράγματι η επαφή εκείνη είχε ως αποτέλεσμα να μην κάνει εκδήλωση η ΠΟΠΣ φέτος. Κατά συνέπεια το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Κύριε Φαχαντίδη, έχετε παραιτηθεί και από μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ;
Ναι, δεν έχει νόημα να παραμείνω.

Άρα σταματάτε να ασχολείστε με τα ποντιακά;
Όχι, αυτό θα το δούμε. Δεν μπορεί μια ζωή να δραστηριοποιούμαι σε αυτόν το χώρο και να την απεμπολήσω τώρα επειδή δεν υπήρχε κατανόηση με κάποια πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά μετερίζια όπου μπορεί κανείς να αγωνιστεί, ανεξάρτητος και αδέσμευτος.

Οπότε καταλαβαίνω ότι θα είστε ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Δεν μπορώ να πω τίποτα τώρα. 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις σχέσεις σας με τον Γιώργο Παρχαρίδη, τον πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Είχα την αίσθηση ότι ο κ. Παρχαρίδης σας στήριξε για να εκλεγείτε. Αυτό άλλαξε στην πορεία; Μετά από όλους αυτούς τους μήνες πάψατε να έχετε την υποστήριξή του;
Σε κάθε δημόσια εμφάνισή μου και χαιρετισμό, πάντοτε τιμούσα και αναγνώριζα το ρόλο του κ. Παρχαρίδη στον ποντιακό χώρο και μάλιστα για μένα είναι ο αναμορφωτής των ποντιακών πραγμάτων στη νεότερη περίοδο. Έχει προσφέρει τα μέγιστα. 

Ωστόσο είπα ότι αν και η διοίκηση έχει συνέχεια και θα οικοδομήσουμε πάνω στα ίδια θεμέλια, πρόσθεσα πως ενδεχομένως η διοίκηση να αλλάξει την αρχιτεκτονική εκεί που είναι ανάγκη προκειμένου να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς μας για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Αυτή είναι η θέση μου. 

Συνεπώς οικοδομώντας πάνω στα ίδια θεμέλια, εάν χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει αντιδραστικότητα.

Υπήρξαν αντιδράσεις μετά την παραίτησή σας. Διαβάζω ότι ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ...
Αυτό που θέλω να πω ευθέως και ευθαρσώς είναι ότι δεν είχα καμία επαφή με τον κ. Γιώργο Τανιμανίδη [σημ. τον πρόεδρο του σωματείου Παναγία Σουμελά], πλην μιας χειραψίας μέσα στην εκκλησία. Βρίσκετε λογικό ή ανθρώπινο να μην έδινα το χέρι μου; Αυτή είναι η μοναδική επαφή με τον Γιώργο Τανιμανίδη

Όσο αφορά τον Στέφανο Τανιμανίδη, είχαμε κάνει δυο χειραψίες και δεν υπήρχε κάποια άλλη ανταλλαγή. Είχα τον γιο του ειδικευόμενο στη χειρουργική. Δεν είχα κάποια άλλη επαφή με αυτά τα πρόσωπα. Τελεία και παύλα. Κάθε άλλο σχόλιο επ’ αυτού απέχει της πραγματικότητας, είναι συκοφαντικό, και ας το διαψεύσει κάποιος με στοιχεία. Αυτή είναι η σχέση μου με τα πρόσωπα αυτά. 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι;
Θα ενημερώσουμε με δελτίο Τύπου, ενδεχομένως αύριο. Εκείνο που θέλω να πω προς όλες τις πλευρές είναι ότι η Παναγία Σουμελά για την οποία αγωνιζόμαστε εκπροσωπεί τη χριστιανική πίστη που χαρακτηριστικό της είναι η αγάπη και όχι η μισαλλοδοξία και η εμπάθεια. Εάν θέλουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές θα πρέπει με αυτό το πνεύμα της αγάπης να γίνει η προσέγγιση. Αυτή είναι η άποψή μου και δεν έχω να προσθέσω κάτι. 

Συνέντευξη-κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου για το pontos-news.gr.
Διαβάστε επίσης: «Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Επαμεινώνδας Φαχαντίδης»