22 Σεπτέμβριος 2014, 10:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Οδηγοί προσοχή! Έρχονται οι πεζοί!

  • Οδηγοί προσοχή! Έρχονται οι πεζοί!

Ευρωπαϊκή ημέρα μετακινήσεων χωρίς αυτοκίνητο σήμερα και στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται οι ανατρεπτικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των πεζών και τις υποχρεώσεις των οδηγών.

Στο κράτος που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα και στην κοινωνία που το να σέβεται κανείς τους νόμους θεωρείται μπανάλ, κάποιοι επιμένουν να αντιστέκονται, να τηρούν τους νόμους και να υπενθυμίζουν σε όλους πως άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται.

Τι άγνοια δηλαδή, ο ΚΟΚ το λέει καθαρά: Οι πεζοί δικαιούνται ελεύθερα πεζοδρόμια χωρίς παρκαρισμένα οχήματα, ελεύθερους πεζόδρομους, ελεύθερες διαβάσεις, ελεύθερες στάσεις λεωφορείων και προτεραιότητα στην κίνηση.

Εκεί λοιπόν που τα όποια διοικητικά μέτρα έχουν αποτύχει και το πρόβλημα της μετακίνησης πεζών οξύνεται καθημερινά μια ομάδα πολιτών επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς με όπλο το παρεμβατικό χιούμορ.


Στη Θεσσαλονίκη, για δύο ημέρες ακόμη, σήμερα και αύριο,  από τις 12 το μεσημέρι, οι ηθοποιοί του ΝόVAN theatre group θα κυκλοφορούν στις διαβάσεις και τα πεζοδρόμια του κέντρου, από τη Διαγώνιο μέχρι τη Βενιζέλου και από την Αγίας Σοφίας μέχρι τη θάλασσα, και θα αντιμετωπίζουν χαμογελαστά, πρόσωπο με πρόσωπο τους «εισβολείς», από τον οδηγό που καταπατά τη διάβαση πεζών μέχρι το τραπεζάκι που κλείνει το πεζοδρόμιο.

Σήμερα, οι δράσεις  θα ξεκινήσουν στις 12 από τη διασταύρωση Τσιμισκή με Βενιζέλου. Το Σάββατο η δημόσια αυτή παρέμβαση της θεατρικής ομάδας, που γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε διαβάσεις  της Θεσσαλονίκης  στις οποίες η κυκλοφορία εμποδίζεται από τα αυτοκίνητα και χθες σε πεζοδρόμια που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων.


H εκδήλωση, που πραγματοποιείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Μετακίνησης, είναι ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα του «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».  Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (www.mobilityweek.eu) υπάρχει από το 2002 ως μετεξέλιξη της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, θεσμού που ξεκίνησε το 2000 η τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος  Μάργκοτ Βάλστρομ.

Γραφείο Θεσσαλονίκης pontos-news.gr