22 Σεπτέμβριος 2014, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Τα ψηφίσματα της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

  • Τα ψηφίσματα της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Στη Μεταμόρφωση του Δήμου Πολυγύρου, συγκεκριμένα στις κατασκηνώσεις «Παιδική Εξοχή», πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2014, η 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της ΠΟΕ και του Δήμου Πολυγύρου.

Το θέμα της 10η Συνάντησης φέτος ήταν «Ο Πόντος στην αρχαιότητα και η εκπαίδευση στον Πόντο». Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν Πόντιοι νεολαίοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν αλλά και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας σε ένα γεμάτο τριήμερο. Οι νεολαίοι αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 10η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ακολουθούν αυτολεξεί τα ψηφίσματα 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

διακηρύττουν

Διακηρύττουν την πίστη τους για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίηση της αλλά και τη διάθεση και την απόφασή για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Απαιτούν την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που δυστυχώς επί 49 συνεχή έτη διοικείται από μία οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας.

Στηρίζουν τη προσπάθεια διεκδίκησης της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων.

Απαιτούν την τροποποίηση του νόμου 4093/2012 περί σύνταξης ανασφάλιστων υπερήλικων νεοπροσφύγων έτσι ώστε να συνεχιστεί η απόδοση των συντάξεων.

Διεκδικούν την προστασία της περιουσίας των νεοπροσφύγων στον τόπο προέλευσής τους.

Καλούν την πολιτεία να μεριμνήσει για την δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού (Ιστορία-Πολιτισμός-Διάλεκτος)

Απαιτούν την εισαγωγή όλης της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Πόντου στα σχολικά εγχειρίδια.

Προωθούν την διοργάνωση ανοιχτών και δωρεάν σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων για την γνωριμία του κόσμου με την ιστορία του πόντου από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Προτείνουν την εύρεση υποτροφιών για μεταπτυχιακό – διδακτορικό επίπεδο σε νέους επιστήμονες για το ζήτημα της Γενοκτονίας.

Ζητούν την προστασία των 150.000 Ελλήνων της Ανατολικής Ουκρανίας και Μαριούπολης από τα γεγονότα που συμβαίνουν λόγω διένεξης Ουκρανίας Ρωσίας.

Κατακρίνουν χαρακτηριστικά ως προδοσία και προσβολή της μνήμης των προγόνων τους από του βουλευτές ποντιακής καταγωγής και όσων καταψήφισαν το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας.

Συμπαραστέκονται στον άμαχο πληθυσμό χριστιανών και μη της Συρίας.

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα έγιναν στη 10η Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας (φωτο)