21 Σεπτέμβριος 2014, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Στο φως ολόκληρες οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης – Δείτε φωτογραφίες

  • Στο φως ολόκληρες οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης – Δείτε φωτογραφίες

Ίσως υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, λέει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. 

Στην αρχή τις εντυπώσεις είχαν κλέψει οι δυο Σφίγγες που φρουρούν τον τάφο της Αμφίπολης. Όσο όμως προχωρούν οι εργασίες στα ενδότερα του μνημείου, οι Καρυάτιδες έρχονται να πάρουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη που συνεχίζει να εργάζεται στον δεύτερο και τρίτο θάλαμο αφαίρεσε τρεις σειρές από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο αποκαλύπτοντας ολόκληρα τα δυο αγάλματα που στέκονται εκεί. 

      

Το ύψος των δυο Καρυάτιδων φτάνει τα 2,27 μέτρα. Φορούν ποδήρη χιτώνα με μακρύ κροσσωτό ιμάτιο που έχει πλούσιες πτυχώσεις. Στα πόδια έχουν κοθόρνους οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα ενώ τα ακροδάχτυλά τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Επίσης κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης κοντά στα αγάλματα βρέθηκαν και τμήματα των χεριών τους.

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ. από τα οποία – προς το παρόν – έχουν αποκαλυφθεί περίπου τα 30 εκατοστά του ύψους τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες ακολουθώντας τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης που έχουν και οι τοίχοι όλων των θαλάμων. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διασώζεται κόκκινο χρώμα.  

Η απόσταση μεταξύ των δυο βάθρων των Καρυάτιδων είναι 1,68 μ. Τόσο ακριβώς είναι και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες, όπως φαίνεται και στο σχέδιο που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας της ανασκαφικής ομάδας. 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες και στον τρίτο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός, δειγματοληπτικός έλεγχος. Το χειροκίνητο γεωτρύπανο εντόπισε μαρμάρινο θύρωμα ανοίγματος σχεδόν ένα μέτρο στο βόρειο τοίχο του.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,7 βαθμούς Κελσίου.

Η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε η είσοδος στον τρίτο χώρο  να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του διαφραγματικού τοίχου αλλά από την αρχαία είσοδο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. 

Μιλώντας το πρωί στο Mega η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποκάλυψε ότι ίσως υπάρχει και τέταρτος θάλαμος και ότι οι ενδείξεις για αυτή την υπόθεση είναι πολύ ισχυρές.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr