20 Σεπτέμβριος 2014, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Εξαφανίστηκε ο Σύρος που φέρεται να έδωσε μίζα στον Τσοχατζόπουλο;

  • Εξαφανίστηκε ο Σύρος που φέρεται να έδωσε μίζα στον Τσοχατζόπουλο;

Δικάζεται ερήμην στην Αθήνα, αλλά οι κυπριακές αρχές δεν έχουν απαντήσεις γύρω από το πρόσωπο του.

Σιγή ιχθύος τηρούν οι κυπριακές αρχές γύρω από την υπόθεση του φυγόδικου στην Ελλάδα, Φουάντ αλ Ζαγιάτ ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και δικάζεται ερήμην στην Αθήνα μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη και το γιο του Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Ο συριακής καταγωγής επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου με πορτογαλική υπηκοότητα, κατηγορείται ότι έδωσε μίζα πολλών εκατομμυρίων δραχμών στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το πώς κατάφερε να εξασφαλίσει κυπριακή υπηκοότητα για όλα τα μέλη της οικογένειας του επί υπουργίας Μιχαηλίδη. «Η υπόθεση διερευνάται» δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου.

Ωστόσο, από την περασμένη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβίβασε στο γραφείο του υπουργού τις ακόλουθες γραπτές ερωτήσεις:

1. Γιατί διαφεύγει από τις κυπριακές αρχές τη σύλληψη και έκδοση στην Ελλάδα ο Σύρος επιχειρηματίας Φουάντ αλ Ζαγιάτ; Πότε ήταν η τελευταία φορά που οι κυπριακές αρχές έκαναν προσπάθεια για τη σύλληψη του;

2. Ο Ζαγιάτ και η οικογένεια του έχουν πολλές εταιρείες στην Κύπρο. Στην CORBY HOLDINGS LTD, διευθυντής είναι γνωστός δικηγόρος της Λευκωσίας. Κλήθηκε να δώσει κατάθεση και να βοηθήσει στις προσπάθειες σύλληψης του;

3. Έχουν ανοιχθεί τραπεζικοί λογαριασμοί του Φουάντ αλ Ζαγιάτ και των εταιρειών του;

4. Που βρίσκεται η υπόθεση (είχε γράψει σχετικά η εφημερίδα Φιλελεύθερος τον Ιούνιο 2013), με την μίζα 300 χιλ. ευρώ, που έδωσε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ( CTYTA) στον Ζαγιάτ;

5. Τη μη σύλληψη μέχρι τώρα και έκδοση του Ζαγιάτ στην Ελλάδα, όπου είναι υπόδικος, να την αποδώσουμε σε αδυναμία των κυπριακών διωκτικών αρχών ή να υποθέσουμε ότι κάποιοι παράγοντες τον προστατεύουν, γιατί φοβούνται αποκαλύψεις του;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία φορά που οι κυπριακές αρχές έκαναν έρευνα σε δύο διευθύνσεις ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Στις διευθύνσεις αυτές - στην πρώτη υπάρχει τεράστια έπαυλη- διαμένουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύζυγος και οι κόρες του Ζαγιάτ, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι αυτός βρίσκεται στον Λίβανο. Η ίδια πηγή, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι ερευνήθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι δείχνουν ελλειμματικό υπόλοιπο και ότι η υπόθεση για τη μίζα της CYTA διαβιβάστηκε στη Γενική Εισαγγελία τον Ιούλιο του 2014.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών και της InfoGredit Group, οι επιχειρήσεις συμφερόντων Ζαγιάτ και της οικογένειάς του στην Κύπρο, είναι οι ακόλουθες εταιρείες: CORBY HOLDINGS LTD,MERTON INVESTMENTS LTD,MERTON SECRETARIAL SERVICES LTD,SKYLING SERVICES LTD, SKYLINK CATERING LTD,SKYLING PROPERTIES LTD, FOODPAX (MIDDLE EAST) LIMITED REPORT,FOODPAX LTD, FOODPAX TRADING LTD,STIMFO PROPERTIES LTD.

Ο φάκελος με αναλυτικά στοιχεία για όλες αυτές τις εταιρείες είχε διαβιβαστεί εδώ και έναν χρόνο στον Γενικό Εισαγγελέα και στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, αλλά όπως προκύπτει οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να τα ερευνήσουν.

Επίσης λέγεται ότι εξετάζονται δυο σενάρια: ο Ζαγιάτ να αναχώρησε από την Κύπρο με ιδιωτικό πολυτελές αεροσκάφος Boeing 737, από την αίθουσα επισήμων στο χώρο του παλαιού διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία SKYLING SERVICES LTD, ή να διέφυγε στο εξωτερικό από τα κατεχόμενα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ