23 Σεπτέμβριος 2014, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Αμφίπολη: Η ανασκαφή που άλλαξε την καθημερινότητα των κατοίκων

  • Αμφίπολη: Η ανασκαφή που άλλαξε την καθημερινότητα των κατοίκων

Η Μεσολακκιά Σερρών ζει στον ρυθμό της Αμφίπολης. Οι συζητήσεις στα καφενεία, οι εικασίες και οι ελπίδες για τουριστική ανάπτυξη. 

Οι παππούδες φοράνε τα καλά τους για να πιούν τον πρωινό καφέ στο καφενείο της Μεσολακκιάς Σερρών αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα να παραχωρήσουν κάποια σύντομη συνέντευξη σε ένα από τα τηλεοπτικά συνεργεία που κατακλύζουν τη περιοχή. Η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητα του χωριού των 300 κατοίκων που κινείται πλέον σε… παγκόσμιο ρυθμό!

Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται η φράση του Άντι Γουόρχολ για τα 15 λεπτά δημοσιότητας που αντιστοιχούν στον κάθε ένα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων στις Σέρρες στο «κέντρο Τύπου» που έχει στηθεί στο καφενείο οι αργόσχολοι απλά κάνουν χάζι απολαμβάνοντας την παρέλαση των δημοσιογράφων. Οι πιο νεαροί σε ηλικία – λέει το ρεπορτάζ – αποφεύγουν να πλησιάσουν με τα ρούχα που φορούν στα χωράφια. Άλλωστε αυτή είναι η περίοδος συγκομιδής αμυγδάλων στην περιοχή. 

Εμένα ο παππούς μου…

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι το πρόσωπο που κυριαρχεί στις συζητήσεις και τις εκτιμήσεις. «Οι ντόπιοι μοιάζουν περισσότερο με πρωτοετείς φοιτητές της Αρχαιολογίας», αναφέρουν τα ρεπορτάζ. Αν και δεν επιβεβαιώνεται από καμία ιστορική πηγή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Σφαγή των Κερδυλλίων από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ, δεν έγινε ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή, αλλά επειδή οι Ναζί είχαν πληροφορίες ότι στην περιοχή ήταν θαμμένος ο Αλέξανδρος. 

Άλλοι πάλι το ρίχνουν στην παρελθοντολογία, διότι «κάτι τους είχε πει ο παππούς τους πριν από 30-40 χρόνια» ή στους θρύλους «μια και στην Αμφίπολη είναι θαμμένος ένας βασιλιάς».

Ένας τάφος φέρνει την ανάπτυξη;

Το μυστικό των 2.340 ετών που έρχεται σιγά-σιγά στο φως δεν έχει εξάψει μόνο την περιέργεια όσων παρακολουθούν την πορεία της αρχαιολογικής έρευνας αλλά έχει φουντώσει και τα σενάρια. Πλέον στα πηγαδάκια που στήνονται στη Μεσολακκιά ένα είναι το θέμα συζήτησης που κυριαρχεί: ένας τάφος φέρνει την ανάπτυξη;

Οι περισσότεροι συζητούν την προοπτική η περιοχή τους να αναβαθμιστεί τουριστικά. Λογικό σενάριο αν αναλογιστεί κανείς τα πούλμαν με τουρίστες που φτάνουν μέχρι την Αμφίπολη ή την ξαφνική αύξηση των επισκεπτών τόσο στο μουσείο όσο και στον Λέοντα. Το σενάριο ακούγεται ακόμα πιο λογικό αν κάποιος διαβάσει και διάφορες προτάσεις του στυλ να στηθεί μια εξέδρα όπου κάποιος με ένα συμβολικό αντίτιμο θα μπορεί να βλέπει από μακριά τους αρχαιολόγους να δουλεύουν. 

Αρκετοί, λοιπόν, γράφει η εφημερίδα Χρονόμετρο της Καβάλας ονειρεύονται ήδη μελλοντικές επενδύσεις σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι το τάφος κρύβει κάποιον… Μέγα! «Θεωρούν ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού θα αλλάξει άρδην τη ζωή τους αγνοώντας προφανώς πόσα κέρδη έφεραν στις εκεί επιχειρήσεις οι ανακαλύψεις σε Ολυμπία, Βεργίνα ή Δελφούς», σχολιάζει η εφημερίδα. 

Στα χωράφια υπό το βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ

Εκτός όμως από το γεγονός ότι πλέον για να πας στο καφενείο της Μεσολακκιάς χρειάζεται σχεδόν επίσημο ένδυμα, η καθημερινότητα των κατοίκων άλλαξε ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο φτάνουν στα χωράφια τους. 

Προκειμένου να αποτρέψουν τους περίεργους αλλά και τους αρχαιοκάπηλους οι αστυνομικοί έχουν κόψει την πρόσβαση σε αγροτικούς δρόμους που οδηγούν στο λόφο Καστά με αποτέλεσμα οι αγρότες να πρέπει να εξηγούν κάθε φορά ποιοι είναι και ότι θέλουν απλά να πάνε στις καλλιέργειες τους. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr