18 Σεπτέμβριος 2014, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Τι ξεκαθάρισε σήμερα η Περιστέρη για την Αμφίπολη για να «κλείσει στόματα»

  • Τι ξεκαθάρισε σήμερα η Περιστέρη για την Αμφίπολη για να «κλείσει στόματα»

Τέρμα σε… ένα από τα σενάρια που διακινούνται βάζει η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη. 

Τις προηγούμενες ημέρες μία ακόμα εικασία για την περίφημη πια ανασκαφή της Αμφίπολης ήρθε να προστεθεί στον γοητευτικό μύθο περί το μνημείο: μήπως τελικά ο τάφος δεν είναι μακεδονικής εποχής αλλά ρωμαϊκής; Και μήπως εν τέλει ο μυστηριώδης τελευταίος του ένοικος δεν είναι ένας αλλά πολλοί, και μάλιστα οι πεσόντες της μάχης των Φιλίππων; 

Θέλοντας να κλείσει μια και καλή το κεφάλαιο «χρονολόγηση» η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας, μιλώντας σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι δεν έχει κάνει λάθος για την εποχή στην οποία φτιάχτηκε το μνημείο. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ανασκαφή γίνεται «όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Για εμάς είναι καλό η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί». 

Από τα βέλη της αρχαιολόγου δεν ξέφυγαν ούτε οι συνάδελφοί της. Αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες της με τους οποίους δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά τον πρωθυπουργό, η Κατερίνα Περιστέρη δεν χαρίστηκε στους υπόλοιπους: «βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο». 

*Κεντρική φωτογραφία: Από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ανασκαφή. Η Κατερίνα Περιστέρη διακρίνεται στα δεξιά (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ