18 Σεπτέμβριος 2014, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Αυστραλία: Ημέρα μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας στη βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας

  • Αυστραλία: Ημέρα μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας στη βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας

Τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Ανατολίας και της Ανατολικής Θράκης, τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στη πολιτειακή Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι Ποντιακοί σύλλογοι της Πολιτείας, «Ποντοξενιτέας», «Παναγία Σουμελά» και «Διογένης» (Wollongong), τίμησαν από κοινού τη μνήμη των προγόνων τους, καθώς και αυτούς που πρωτοστάτησαν στα πρόσφατα ψηφίσματα αναγνώρισης της γενοκτονίας στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Απειλές των Τούρκων

Στους χαιρετισμούς τους, ο υφυπουργός δικαιοσύνης της Νέας Νότιας Ουαλίας από το Φιλελεύθερο Κόμμα Ντέιβιντ Κλαρκ και ο Αιδεσιμώτατος Φρέντ Νάιλ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που πρωτοστάτησαν στην αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν στην αντιμετώπισή τους με απειλές, πιέσεις και απόπειρες δωροδοκίας εκ μέρους των Τουρκικών αρχών στην Άγκυρα και στην Αυστραλία. Οι δύο ένθερμοι υποστηρικτές της ομογένειας υπογράμμισαν την σημασία της ενότητας των λαών εναντίον των γενοκτόνων.

Αποδοχή της διαφοράς, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία

Ο Φρέντ Νάιλ ανέφερε στο ακροατήριο την υπερηφάνεια του για την φωτογραφία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας που διακοσμεί το γραφείο του στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, την οποία την δώρισαν πέρυσι οι Ποντιακοί σύλλογοι της πολιτείας.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σύδνεϋ Σταύρος Κυρίμης τόνισε: «Αυτή είναι η υποχρέωσή μας προς την Ανθρωπότητα, να θυμίζουμε τις αξίες του Δυτικού Πολιτισμού: αποδοχή της διαφοράς, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΑ