17 Σεπτέμβριος 2014, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Το σπανιότερο διαμάντι του κόσμου έχει τιμή που κόβει την ανάσα (φωτο-βίντεο)

  • Το σπανιότερο διαμάντι του κόσμου έχει τιμή που κόβει την ανάσα (φωτο-βίντεο)

Ονομάζεται «Μπλε Φεγγάρι» και φιλοξενείται – για μία και μοναδική εμφάνιση – στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες. 

Το χρώμα τους είναι μπλε και συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο σπάνιους πολύτιμους λίθους. Αλλά όλα τα μπλε διαμάντια δεν έχουν την ίδια αξία. Σε αυτή την… ανώτερη κατηγορία υπάρχουν και κάποια ακόμα πιο σπάνια. 

Το όνομά του είναι «Μπλε Φεγγάρι» (Blue Moon), η ηλικία του δισεκατομμύρια έτη και η πρώτη και μοναδική του εμφάνιση στα μάτια των κοινών θνητών θα είναι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος  Άντζελες έως τις 6 Ιανουαρίου 2015. Το συγκεκριμένο 12 καρατιών διαμάντι ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μπλε διαμάντια του κόσμου για τον κορεσμό του χρώματος και τις σκιάς, για την καθαρότητα και φυσικά για το μέγεθός του. 

Προέρχεται από το ορυχείο Κάλιναν της Νοτίου Αφρικής που θεωρείται από τα πιο γνωστά στην παραγωγή μπλε διαμαντιών στον κόσμο έστω και αν το συγκεκριμένο είδος αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% της συνολικής παραγωγής διαμαντιών. Το «Μπλε Φεγγάρι» βρέθηκε τον Ιανουάριο και ακατέργαστο έφτανε τα 29,62 καράτια.

Κάτω από το υπεριώδες φως παράγει μια πορτοκαλοκόκκινη λάμψη για τον χρόνο-ρεκόρ των 20 δευτερολέπτων. Αυτό αποδεικνύει ότι το μπλε χρώμα του «Μπλε Φεγγαριού» είναι αυθεντικό και όχι αναμεμειγμένο με άλλα χρώματα, όπως το γκρι, φαινόμενο σύνηθες για τα μπλε διαμάντια. 

Η εμπορική αξία του συγκεκριμένου διαμαντιού, που έχει κοπεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να γίνει δαχτυλίδι ή καρφίτσα, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Κάποιοι ωστόσο το εκτιμούν στα 26 εκατ. δολάρια.

Τον Απρίλιο σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις της Γενεύης ένα παρόμοιο διαμάντι 13,22 καρατίων, σε σχήμα αχλαδιού με ελαφρώς υψηλότερο βαθμό καθαρότητας από το «Μπλε Φεγγάρι», πουλήθηκε στην αστρονομική τιμή των 23,8 εκατ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε καράτι κοστολογήθηκε στα 1,8 εκατ. δολάρια, τιμή-ρεκόρ για ένα μπλε διαμάντι. 

Δείτε το «Μπλε Φεγγάρι» πριν και μετά την επεξεργασία του

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από forbes.com (φωτογραφίες: EPA / LΑ Natural History Museum)